"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A hazai környezetvédelmi igazgatás aktuális helyzete

A hazai környezetvédelmi igazgatás aktuális helyzete

Annak érdekében munkálkodunk, hogy a jogszabályok és az ügyintézési határidők betartása mellett ügyfélközpontú legyen a környezetvédelmi hatósági rendszer – hangsúlyozta megnyitójában dr. Rácz András helyettes államtitkár „A hazai környezetvédelmi igazgatás aktuális helyzete – az új szervezeti és jogszabályi változtatások bemutatása” című konferencián.

A Herman Ottó Konferencia Központban rendezett eseményen Rácz András felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években nagyon sok változáson ment keresztül a környezet- és természetvédelemmel foglalkozó ágazat, amelyet érdemes egy konferencián áttekinteni, kiértékelni.

A legutóbbi átalakítást követően az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség 2017-től önálló főosztályként a Pest Megyei Kormányhivatalba integrálódott. A Főfelügyelőség emisszió-kereskedelemmel kapcsolatos feladatai a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, a Főfelügyelőség részét képező Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság pedig a Földművelésügyi Minisztériumban létrejövő új helyettes államtitkársághoz került. Ezzel együtt a megyei szintű járások vették át az elsőfokú környezetvédelmi és természetvédelmi feladat- és hatásköröket. Dr. Rácz András kiemelte, a szakmai felügyeletet továbbra is a Földművelésügyi Minisztérium látja el.

Béres András a Herman Ottó Intézet Környezetvédelmi és Természetvédelmi Igazgatóságának vezetője elmondta, fontosnak tartotta az Intézet a konferencia megszervezését, mert az új hatósági rendszer eddigi tapasztalatainak értékelése a szakmai szervezetek közötti hatékony munkavégzést segíti.

Az első és másodfokú természetvédelmi és környezetvédelmi hatóság átszervezést követő szervezeti és működési változásait a szövegkapcsolókra kattintva lehet elérni, a közzétett előadások segítségével.

Forrás: FM Sajtóiroda, HOI

Fotók: HOI

Hírszerkesztő: Nagy László