"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

„Hegyek hátán, völgyek ölén” - a Debreceni Nagyerdőért Egyesület új kiadványa - diákok alkotásai

„Hegyek hátán, völgyek ölén” - a Debreceni Nagyerdőért Egyesület új kiadványa - diákok alkotásai

A Debreceni Nagyerdőért Egyesület 2021-ben is meghirdette általános és középiskolások részére országos természetvédelmi vers-, próza- és meseíró pályázatát, amely ezúttal természetfotó kategóriával is kiegészült. A „Hegyek hátán, völgyek ölén” című pályázatra határon túli magyar iskolások is jelentkezhettek alkotásaikkal. Összesen 932 szöveg és több mint 700 fotó érkezett, a kiadványban pedig 50 iskolás – köztük öt debreceni, egy balmazújvárosi és egy mikepércsi diák – alkotását olvashatjuk.

A beérkezett pályaműveket három korosztályban (6-9, 10-14 és 15-19 évesek) és ezeken belül négy kategóriában (vers, próza, mese; a legalsó korosztályban csak vers és mese, természetfotó)  ismert szakemberekből álló zsűri bírálta el, a zsűrielnök idén Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznő volt. A fotós zsűri elnöke Barta Gábor természetfotós volt.

A kiadvány első része a díjazott alkotásokat tartalmazza, a kötet második felében pedig a hegyek hátán, völgyek ölén található növényekről és a hegyvidéken élő állatokról – például a kakasmandikóról, a turbánliliomról vagy a meggyvágóról, a gímszarvasról és az európai barnamedvéről – tudhatunk meg többet és láthatunk fotókat.

Ahogy Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a kötet bevezetőjében úgy fogalmazott: a klímaváltozás hatásai a termőhelyi adottságokra is káros hatással vannak, ha pedig meg szeretnénk őrizni erdeinket, azért tennünk kell.

„Ehhez járul hozzá a Debreceni Nagyerdőért Egyesület hatodik alkalommal ismétlődő, az Agrárminisztérium által támogatott kezdeményezése, melynek e kötet formájában az egyik eredményét tartja kezében a kedves olvasó. A másik eredménye azokban az iskolás gyermekekben és fiatalokban lakozik, akik a program résztvevőiként végigjárták a hegyeket és völgyeket, személyes élményeket szereztek az ottani erdőkről, személyes ismerősökké váltak velük, és így egy életre elköteleződtek védelmük és megsegítésük mellett” – írta az államtitkár.

Forrás: dehir.hu

Fotók: dehir.hu

Hírszerkesztő: Nagy László