"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Hírek a jeladós erdei szalonkákról

Hírek a jeladós erdei szalonkákról

 

Friss információkkal szolgált a SZIE Vadbiológia Tanszék azokról a nyomkövető eszközzel megjelölt erdei szalonkákról, amelyek vonulását a „szalonka monitoring” keretében az Országos Magyar Vadászati Védegylet megbízásából – az Agrárminisztérium támogatásával – követik nyomon a Tanszék munkatársai. A jelölt madarak az elmúlt hónapok során sikeresen folytatták útjukat költő területeik felé.

Bár némelyik madár még május elején is úton volt, adataik alapján mostanra mindegyik szalonka megállapodni látszik. A megtett távolságok tekintetében a hat jelölt madár között jelentős eltéréseket tapasztaltunk. Míg némelyek a szomszédos Ukrajnában álltak meg, akadt köztük két olyan is, amely mintegy 5000 km-re távolodott el tavaszi jelölésének helyétől. Szintén nagyon feltűnő, hogy az egymást követő napok lokalizációi között nem volt ritka az 500 kilométert meghaladó távolság sem.

A jeladók a nyár folyamán „takarékos üzemmódba” kapcsolnak majd azért, hogy elegendő energiájuk maradjon az őszi vonulás rögzítésére is. Időről-időre erről a szakaszról is fogunk hírt adni.

A térkép a jelölés helyétől május 26-áig megtett utat ábrázolja.

A korábbi, a kutatáshoz kapcsolódó információk itt érhetők el a Védegylet honlapján:
https://vadaszativedegylet.hu/hirek/erdei-szalonkak-vonulasanak-vizsgalata-muholdas-nyomkovetessel

Forrás: OMVV

Fotók: SZIE Vadbiológia Tanszék | Schally Gergely

Hírszerkesztő: Nagy László