"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ilyen az ideális tűzifa

Ilyen az ideális tűzifa

Az elmúlt években jelentősen nőtt a tűzifa ára, így sokan áttértek a gázfűtésre. Az áremelések és az enyhe telek együttesen a kereslet csökkenését okozták, ami viszont maga után vonta a tűzifa árának csökkenését is. Habár az elmúlt évek szabályozásváltozásainak köszönhetően a tűzifapiac tisztult kissé, még mindig nagyon sok a félhivatalosan vagy feketén dolgozó faárus.

– Aki legálisan, nagy teherbírású járművekkel szállít, az útdíjat fizet, használja a tachográfot, és számlát is ad. Ez óriási versenyhátrány azokkal szemben, akik kis autóval viszik a tűzifát, és a megengedett összsúlynak a többszörösét pakolják a platóra. Aki akar, tud legálisan vásárolni, a hivatalos kereskedőkről a Nébih nyilvánosan elérhető adatbázist vezet – mondta Tátrai Gábor, a Fa-Piac Magánerdészeti Kft. ügyvezetője.

– Ha a vevő nem akarja, hogy átverjék, jó, ha tudja, hogy átvételkor szállítójegyet kell kapnia a tűzifaszállításról, és jár neki egy, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által készített tájékoztató. Emellett pedig blokkot vagy számlát is kell kapnia a kifizetett összegről – mutatott rá a Naplónak nyilatkozva Tátrai Gábor.

Mint mondta, a tűzifát régen mázsára értékesítették, aki ma így ad el, annak hivatalos mérlegjegyet is kell adni a fa mellé. A súly ráadásul függ a fa nedvességtartalmától is, így nem érdemes nehéz, vizes fát venni. A kereskedők többsége már az ömlesztett köbmétert vagy az űrmétert használja mértékegységként, ilyenkor a vevő még leöntés előtt, a teherautón le tudja mérni a szállítmányt. Érdemes tudni, hogy váltószámok is vannak, egy erdei köbméter például nagyjából két ömlesztett köbméter konyhakész tűzifának felel meg.

– Telephelyünkön helyben is értékesítünk, illetve kiszállítást szintén végzünk. Lakossági célra általában a keménylombos fák tűzifáját keresik, ezen belül már inkább ízlés dolga, hogy ki mire esküszik. Száraz állapotban nincs óriási különbség a keménylombos fafajok fűtőértéke között, persze a hamutartalomban vagy az égési tulajdonságokban is vannak eltérések, így, hogy bükkel, cserrel, akáccal, kőrissel vagy éppen tölggyel fűt az ember, szinte csak szokás kérdése. Minden fajnak más az ára, és igyekszünk lágylombos fafajokat is tartani, hogy ha valaki az olcsóbb tűzifát keresi, azt is ki tudjuk szolgálni. A terepi erdészeti munkát jól kiegészíti ez a telephely, ahol van egy automata tűzifagyártó gépünk is, amely a 2-3-4 méteres tűzifát darabolja és hasítja, majd szállítószalagon rögtön a szállító járműre juttatja. Ha kell, raklapra is pakolunk, és tudunk hálóval körbevett egységcsomagokat készíteni – jegyezte meg lapunknak az ügyvezető.

Kérdésünkre kifejtette: a fák felhasználhatósága fafajtól és termőhelytől függ. Fűrészipari célra a fa törzsének alsó részén található, ág- és göcsmentes, sima, folyamatosan árnyékban, zárt állományban fejlődött rönk alkalmas. Ami már görbe és csomós, abból sem hosszú fűrészárut, sem minőségi anyagot nem lehet készíteni.

– A telephelyen feldolgozott vagy közvetlenül az erdőről értékesített tűzifa mindig az a része a fának, ami fűrészipari feldolgozásra nem alkalmas. A termelés során külön választékolják a fa minőségileg eltérő tulajdonságú részeit. Az értékes részek rönkként, fagyártmányként fűrészüzemekbe kerülnek, a másra nem alkalmas részekből tűzifa lesz. Azért azt tudni kell, hogy a keménylombos fafajoknál a tűzifa nagyon jelentős hányad, sokszor a kitermelt faanyag nagyobbik része – hangsúlyozta Tátrai Gábor.

A szakember szerint nagyon fontos a tárolás. A legjobb tavasszal vásárolni, és a fát szellős helyen összerakva tárolni. Csernél célszerű egy évvel előre gondolkodni, míg a szellős, fedett helyen tárolt bükk, kőris, gyertyán és akác akár már ősszel felhasználható. A nedves, vizes fát nem szabad szellőzés nélkül hagyni, mert bepenészedik és tönkremegy.

Száraz fával tüzelve nemcsak a fűtés hatékonysága javul, amivel sokat lehet spórolni, hanem a levegőbe jutó káros égéstermékek mennyisége is drasztikusan csökken. Megfelelő tüzelőberendezés használatával és száraz tűzifával hatékonyan, környezet­kímélő módon, illetve más fűtési módszerekkel soha el nem érhető minőségben és hangulatban lehet fűteni.

– A véghasználati fakitermelések általában télen történnek. Ezekből a kitermelésekből is szállítunk be a tűzifatelepre, de vannak tavasszal és nyáron ugyancsak végezhető kitermeléseink is. Ezek általában olyan gyérítések vagy fiatal állományokban történő más termelések, melyeket télen a domborzati viszonyok vagy a munkák ütemezése miatt nem lehet végrehajtani. Ezeket a termeléseket az esetleges korlátozások figyelembevételével, jellemzően a nyár második felében szoktuk elvégezni, amikor már a madarak költési és fiókanevelési időszaka be­fejeződött – fűzte hozzá Tátrai Gábor.

Forrás: veol.hu

Fotók: veol.hu/Nagy Lajos

Hírszerkesztő: Nagy László