"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ipari felhasználásra kerüljön az értékes faanyag - tiltakoznak az erdélyi faipari vállalkozások

Ipari felhasználásra kerüljön az értékes faanyag - tiltakoznak az erdélyi faipari vállalkozások

Csütörtökön több erdélyi városban tiltakozó megmozdulást szervez a Prolemn Faipari Szövetség, amiatt elégedetlenek, hogy a döntéshozók nem tesznek semmit az iparág válságának leküzdésére.

A szövetség konkrét intézkedéseket követel a kormánytól és a környezetvédelmi minisztériumtól, szorgalmazzák, hogy fogadjanak el sürgősségi rendeletet az erdészeti tervek környezetvédelmi értékelésével kapcsolatos szűk keresztmetszetek megszüntetésére, ugyanakkor sürgetik a faanyag méltányos árának megállapítását.

„Az iparág követelései, leegyszerűsítve: legális fa, tisztességes piaci áron; az erdészeti tervek környezeti értékelésével kapcsolatos szűk keresztmetszetek megszüntetése; az értékes faanyag az iparba kerüljön, ne a tűzifának; legálisan kitermelt fa az ipar és a lakosság számára, a fa ne az erdőben rohadjon el; a faipar a már forgalomba hozott fa felvásárlója (a fát az erdőben őrizzék, ne a bútorgyárakban!); természetbarát fából készült termékeket akarunk, nem műanyagot!" – áll az egyesület csütörtökön kiadott közleményében.

A szövetség tagjai csütörtökön Nagybányán, Besztercén, Brassóban, Lugoson vonulnak utcára. Emlékeztetnek, hogy február 6-án tárgyaltak a környezetvédelmi minisztérium képviselőivel a követeléseikről, de nem született megállapodás.

Forrás: Maszol.ro

Fotók: kronika.ro

Hírszerkesztő: Nagy László