2018. 09. 26. Ma Jusztina, Kozma, Damján névnapja van. Pontos idő: 11:05
Ágazati, szakmai hírek

Erdei iskola fejlesztés kezdődött el Somoskőn | 2018-02-27

Elindult az Ipoly Erdő Zrt. és a szlovák állami erdészet, a LESY SR közös projektje

Léva és Somoskő helyszíneken közös projektben erdei iskola fejlesztéseket valósít meg a LESY SR. és határon túli partnere, az Ipoly Erdő Zrt. Az SKHU/1601/1.1/009. sz. „Erdészek a környezettudatos nevelésért “ INTERREG pályázat az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg. 

A projekt nyitó sajtótájékoztatóját Somoskőn tartották, ahol Kiss László az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója, Vlastimil Uhlik a Lévai Erdészet üzemvezetője ismertették a közös kezdeményezés céljait. A Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár, a Nógrád megyei Kormányhivatal nevében dr. Szabó Sándor kormánymegbízott mondott köszöntőt. A pályázat részleteit Pintér Zoltán pályázati menedzser mutatta be.

Az erdei iskolai fejlesztések célja, hogy a fiatalabb generáció számára bemutassa, a környezeti nevelés és az erdőpedagógia eszközeivel a határ menti térség különleges természeti értékeit.

Emellett az „Erdészek a környezeti nevelésért“ projekt elvárása és célja az, hogy felkeltse a Léva és Salgótarján környékén élő lakosság érdeklődését a határtérség különleges természeti értékei iránt, ismeretterjesztő és oktató eszközök segítségével hangsúlyt fektetve a fiatal korosztályra, és így nem kis hatással támogatni az idegenforgalmat is.

Az erdészek a határ mindkét oldalán már hosszú ideje felismerték azt a tényt, hogy az ember viszonya a kulturális értékekhez, de kiváltképpen a természeti értékekhez nagy mértékben befolyásolja az ember tudatosságát és a nyilvánosan hozzáférhető információkat. Azt is tapasztalják, hogy a nagy nyilvánosság nem érti a fenntartható erdőgazdálkodás jelentőségét. Ebben a határtérségben egyelőre hiányoznak olyan létesítmények, ahol a környezeti oktatást és az erdőpedagógiát hatékonyan alkamazni lehetne.

A LESY SR és az Ipoly Erdő Zrt. ezért úgy döntöttek, hogy a határmenti természeti értékek ismertetése mellett bemutatják ezt a területet, mint erdei ökoszisztémát és egyben az erdők maradandó fenntartható gazdálkodását, amely biztosítja az erdők megmaradását a jövő generációi számára.

A Lévai erdei iskola a 4 100 m² területén egy egészen új felfogással, bent a városban épül fel, interaktív természeti bemutató tereket alakítanak ki az épületben, az udvaron kis zöld szigetet, mini arborétumot, használva a vizuális megfigyelés lehetőségeit egyben segítik a gyakorlati ügyességek fejlesztését. A Somoskői erdei iskola és a látogatóközpont, több mint 5900 m² területtel a magyarországi hálózat bővítéséhez járul hozzá. A térség földrajzi fekvése révén - Somoskői vár, Salgó vára, Novohrad- Nógrád Geopark, magas arányú erdőterület, Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet - alkalmas helyszín a központ programjának egész éves betöltésére.

A pályázat teljes költségvetése 1 438 788,96 euro, ebből a LESY SR., mint vezető partner 723 011, 04 euro, az Ipoly Erdő Zrt. 715 777,92 euro összegben valósíthatja meg a pályázatban meghatározott célokat. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. 

Erdei iskola fejlesztés kezdődött el Somoskőn
Forrás: Ipoly Erdő Zrt., LESY SR
Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése
Imperial22 futárszolgálat