"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Jövő tavasztól a fiatalok is bekapcsolódhatnak Magyarország eddigi legnagyobb fásítási programjába

Jövő tavasztól a fiatalok is bekapcsolódhatnak Magyarország eddigi legnagyobb fásítási programjába

A fiatalok között konszenzus van a klímavédelem fontosságának kérdésében, és ez további lökést adhat a nagyszabású fásítási programnak is, amelynek keretében 5 százalékkal növekedhet hazánk erdőborítottsága – mondta Nagy István egy szakmai háttér-beszélgetésen, hozzátéve: a fiatalok tele vannak energiával és tenni akarással, amely újabb lökést adhat az országfásításnak, amelyben jövő tavasztól ők is részt vehetnek. Az agrárminiszter fontosnak nevezte, hogy a fiatalok lehetőséget kaphassanak saját jövőjük védelmére és bekapcsolódhassanak az országos munkába.

Nekik, értük ültetjük a fákat, joguk van arra, hogy ott lehessenek az első kapavágásnál – fogalmazott, hozzátéve, hogy a természet védelme a generációk közös felelőssége, együtt kell dolgozniuk érte. Ugyanakkor megjegyezte: fontos, hogy a politikai játéktérből kikerüljön a klímavédelem kérdése.

Az agrárminiszter négy nagy területcsoportot nevezett meg, ahol a klímavédelmi cselekvések jelenleg is zajlanak: ezek a magánszektor, az állam, az önkormányzatok és a civil kezdeményezések. Mint kifejtette: mivel az állami erdők területe nem növelhető, ezért indították azt a nagyszabású támogatási programot, amely a magánerdők létesítését segíti elő, és amelyről korábban portálunk is részletesen beszámolt. Az állami lehetőségekre térve a barnamezős területek erdőtelepítési célú hasznosítását említette. Mint elmondta, jelenleg az alkalmas területek felmérése zajlik, de az már most látszik, hogy több tízezer hektárról van szó. Az önkormányzatok bevonása kapcsán a parkok és az útszéli területek fásítását nevezte meg fontos feladatként.

Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár a beszélgetésen arról beszélt: úgy mondják, aki erdőt telepít, az gondol a jövőre. Hozzátette: aki ma erdőt telepít, kétszeresen kell gondolnia a jövőre, hiszen olyan fafajtákat kell ültetnie, amelyek képesek lesznek megbirkózni a felmelegedés kihívásaival; ezért is jelenthető ki, hogy paradigmaváltás előtt áll az ágazat. Az államtitkár három olyan pillérről beszélt, amely a szemléletváltást erősítheti.

Elmondta: fontos, hogy a már meglévő 2 millió hektárnyi erdő fenntartásával és egészségének megóvásával tartható legyen a jelenlegi közel 5 millió tonna/éves szénmegkötő képesség.

Hozzátette: a magánerdők telepítése szintén jelentős a felmelegedés elleni cselekvésben, hiszen a rendszerváltás óta 200 ezer hektár erdőterületet telepített a magánszektor, amely a hazai erdőállomány 10 százalékát jelenti, ám szénmegkötő kapacitásának nagysága tekintetében ez 25 százalékot jelent. Úgy vélte, ha ez a tendencia folytatódik, akkor az erdőtelepítések révén hihetetlen előrelépéseket lehet tenni a klímavédelem területén.

A harmadik pillér Zambó Péter szerint a környezeti nevelés szempontja, a fiatalok erdőkkel kapcsolatos ismereteinek bővítése. Mint elmondta, 2010-2019 között 40 ezerről 90 ezerre nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik évente erdei iskolába látogattak, továbbá idén négyezer gyerek és ezer pedagógus vett részt az erdészeti vándortáborokban. Az államtitkár úgy vélte: ha ezen fiataloknak csak egy részét sikerült a környezetvédelem ügyének megnyerni, az már jelentős sikert jelent.

Forrás: Pesti Srácok

Szerző: Susánzsky Mátyás

Fotók: Komka Péter/MTI

Hírszerkesztő: Nagy László