"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A jövő gazdaságának alapja a biomassza hatékony hasznosítása

A jövő gazdaságának alapja a biomassza hatékony hasznosítása

A biomassza alapú gazdálkodás lehet az agrárium átalakulásának motorja – fogalmazott a mezőgazdaságért felelős államtitkár a BIOEAST-kezdeményezés keretei között megrendezett A biomassza alapú gazdaság a nemzeti politikák látókörében című konferencián, Budapesten.

Feldman Zsolt hozzátette, a gazdálkodás ezen módja innovatív megoldásokat és új perspektívákat kínál a jövő sürgető kérdéseire. A BIOEAST-kezdeményezés azért jött létre, hogy támogassa a biomassza mind jobb felhasználását, megteremtve ezzel a fenntartható mezőgazdaság alapjait – mondta Feldman Zsolt. Az államtitkár emlékeztetett: a magyar Agrárminisztérium és a visegrádi országok mezőgazdasági minisztériumai együtt indították útjára a kezdeményezést, amelyet eddig 11 ország támogatott. Közép-Kelet Európa biomassza potenciáljának kiaknázása a szereplők együttműködése nélkül azonban nem lehetséges - figyelmeztetett a szakember.

Az államtitkár előadásában beszélt arról is, hogy Közép-Kelet-Európa kiterjedt mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati tevékenységének köszönhetően biomasszában alapvetően gazdag, mégis jelentős fel nem használt vagy alulhasznosított biomassza kapacitással rendelkezik, legyen szó élelmiszer, takarmány, ipari alapanyag, bioüzemanyag vagy energiahasznosítási irányról.

Csak Magyarországon a teljes biomassza-készlet 350-360 millió tonnára becsülhető, évente közel 60 millió tonna növénytermesztési és állattenyésztési fő- és melléktermék és mintegy 9 millió tonna újratermelődő biomassza keletkezik az erdőkben, melyet csak részlegesen hasznosítunk. Aktívabb és az európai unió által is támogatott kutatás-fejlesztési tevékenység nélkül ezt a potenciált nem vagy nehezen lehet kihasználni a vidéki térségek számára jövedelmet termelő, nagyobb hozzáadott értéket produkáló módon – fűzte hozzá.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotók: kormany.hu

Hírszerkesztő: Nagy László