"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A jövőnket is befolyásolják az erdőtelepítések - képgaléria!

A jövőnket is befolyásolják az erdőtelepítések - képgaléria!

A jövőnk függ attól, hogy mennyi erdőt telepítünk - közölte Nagy István agrárminiszter Bugacon szerdán, ahol jelképesen, szürkenyár csemeték ültetésével zárták le a tavaszi erdősítési szezont. 2019. április 10-én Dr. Nagy István agrárminiszter, Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár és Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatóval egybekötött gépi feketefenyő ültetésen és "jelképes" szürkenyár ültetésen vettek részt a Bugaci Erdészet területén.

Nagy István hangsúlyozta: az Agrárminisztériumban kiemelt figyelmet fordítanak az erdők fejlesztésére és újak telepítésére. Kifejtette, a tavaszi ültetési szezonban az állami és a magán erdőgazdálkodók 42 millió facsemetét ültettek el. Tavasszal mintegy 1400 hektár új erdőt is telepítettek jellemzően magángazdálkodók, akik a Vidékfejlesztési program támogatásával végzik a mezőgazdaságilag nem hatékonyan művelhető területek erdősítését.

A kormány egyik kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése - mondta Nagy István, aki hozzátette: idén 6 ezer hektár erdőtelepítésre ad támogatást a szaktárca. Az erdőterületek növeléséhez idén ősszel és jövő év tavaszán mintaprogramokat is indít az Agrárminisztérium, és előkészítik az országos fásítási programot.

A tavaszi fásítási program zárásának helyszíne a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által kezelt, bugaci erdőtömb volt. A közel hét hektáros területen több mint 50 ezer feketefenyőt ültettek, ami a leginkább szárazságtűrő fajta. A sorvégeken a fenyő helyett, őshonos szürkenyár csemeték kerültek a földbe. A KEFAG Zrt. az idei erdősítési idényben a legtöbb csemetét, mintegy 4 milliót ültetett el 510 hektáron.

Az agrárminiszter elmondta azt is, hogy az állami erdőgazdaságoknál nemcsak erdősítések, hanem útfásítások, ökoturisztikai létesítmények fásítása is lesz majd. A klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra utalva Nagy István kijelentette: a negatív hatások elkerülésére az egyik leghatékonyabb megoldás a fával borított területek növelése, ami különösen fontos az Alföldön.

Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság csemetetermesztési ágazata idén 2,5 millió erdészeti csemetét értékesített az erdőgazdálkodóknak, így az országban elültetett facsemeték több mint 15 százaléka a cégüktől származik.

A Kiskunság közepén, a bugaci homokbuckák között már-már félsivatagi körülményeket idéző területen vagyunk. Jelenleg a leginkább szárazságtűrő fafajunkkal, feketefenyővel végezzük az erdősítést. A Bugac 136 F erdőrészletben a közel hét hektáros (6,83 ha) területen több, mint 50 ezer db csemetét ültetünk el - mondta el beszédében az állami erdőgazdaság vezérigazgatója.

A térség erdei az Alföldfásítás eredményeit szemléltetik. Itt, a korábbi futóhomokon, az első világháborút követően szórványosan megindult, majd a második világháborút követően nagyüzemi módszerekkel kiteljesedett erdőtelepítések révén a szél ereje már nem ragadja magával a homokbuckákat. Az erdőtelepítések révén sokkal élhetőbb táj jött létre, ahol az erdők tisztább levegőt, zöldebb környezetet, és a szomszédos mezőgazdasági kultúrák számára védelmet biztosítanak, mindemellett fatermésük révén újratermelhető nyersanyaggal szolgálnak.


Társaságunk erdeit alapvetően nem a gomba és rovarkárosítások fenyegetik, hanem a száraz homokon az aszály mellett a legnagyobb veszélyt az erdőtüzek jelentik. Az erdőtüzek elleni megelőző védekezést szolgája a tűzpászta és nyiladékrendszer, valamint a fokozottan tűzveszélyes fenyőállományoknak a tűzzel szemben ellenállóbb lombos fafajokkal való szegélyezése. Az erdősités befejezéseként jelképesen mi is szürke nyár csemetéket fogunk elültetni.

Az itt elültetett csemeték mindegyike az erdőgazdaság saját csemetekertjéből származik. Büszke vagyok arra, hogy a 2019. tavaszi erdősítési idényben a legtöbb csemetét, mintegy 4 millió darabot, társaságunk ültetett el, több, mint 510 hektáron. Ezt a 4 milliós darabszámot növeli, hogy társaságunk csemetetermesztési ágazata további 2,5 millió darab erdészeti csemetét értékesített a többi erdőgazdálkodó számára, magán és állami szférában egyaránt, azaz a mostani ültetési szezonban országosan felhasznált 42 millió csemetéből 6,5 millió darab (több mint 15%) a KEFAG Zrt.-től származik.

Az előbbi adatok a jelenre vonatkoznak, de társaságunk 11 db erdészeti csemetekertje készen áll az erdőgazdaság által jelenleg termelt mennyiség két éven belüli megduplázására, ezzel is segítve az ország fásítását! Kiskunsági erdészekként, az erdő számára úgynevezett határtermőhelyeken dolgozunk. Olyanok vagyunk, mint a végvárakon küzdő elődeink. A korábbi futóhomokon gazdálkodva és ezen a tájon élve, tudjuk, hogy a fásítási program a legjobb megoldás a klímaváltozás negatív hatásainak ellensúlyozására - fejezte be köszöntőjét Sulyok Ferenc.

A tavaszi erdősítési szezon bugaci idényzárójáról további fényképeket a Híralbumok képgalériánkban tekinthet meg a szövegkapcsolóra kattintva!

Forrás: MTI, AM, KEFAG Zrt.

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László