2018. 10. 15. Ma Teréz, Aranka névnapja van. Pontos idő: 18:52
Ágazati, szakmai hírek

Átadták a Karcagi Parkerdő lombkorona sétányát - képgaléria! | 2017-12-08

A NEFAG Zrt. közjóléti fejlesztése a fátlan Hortobágy szélén

Csaknem 100 millió forintos beruházással, egy mintegy hat méter magasan és több mint 300 méter hosszan épített lombkorona sétányt adtak át szerdán a Karcagi Parkerdőben. A beruházás a Földművelésügyi Minisztérium támogatása mellett, a Nefag Zrt. elmúlt években megkezdett közjóléti turisztikai fejlesztéseinek részeként valósult meg.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az ünnepségen elmondta: az erdők a táj jellegéből adódóan különösen fontosak az Alföldön, felbecsülhetetlenül értékes környezeti, gazdasági és társadalmi szolgáltatásokat nyújtanak és turisztikai vonzerővel is bírnak. Hozzátette: a karcagi építmény bejárható teljes hossza 314 méter, a fa járószerkezet hossza 234 méter. A miniszter szólt arról, hogy a NEFAG Zrt. megtermelt eredményeinek jelentős részét fordítja közjóléti fejlesztésekre. A tárcavezető bízik abban, hogy a már ma is népszerű parkerdőt még többen látogatják a jövőben.

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos hangsúlyozta:  a regisztrált látogatóközpontokban a nyilvántartott látogatók száma 2010 óta mintegy 70 százalékkal nőtt. Ilyen ütemű emelkedés mellett tíz év alatt megkétszereződik a látogatóközpontokba betérők száma. Példaként elmondta, hogy 2010 óta 38  kilátó létesült, 31 kilátót felújítottak és 80 turistaház újult meg. A kormánybiztos bízik abban, hogy a turisztikai attrakciókat nem csak  Magyarországról, hanem külföldről is egyre többen látogatják majd - jegyezte meg Révész Máriusz.

Dégi Zoltán, a NEFAG Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a karcagi Erzsébet liget lombkorona sétányának megépítésével a cég vezetése olyan fejlesztést valósított meg, amelyből nagyon kevés van az országban. A sétány különlegességét adja, hogy a fátlan Hortobágy szélén, mintegy oázisként jelenik meg egy parkerdőben.

NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság  különös figyelmet fordít az általa kezelt erdőterületeken a közjóléti funkció fenntartására és fejlesztésére, kielégítve a társadalmi igényeket. Tevékenységének egyik kiemelten fontos területe azon fejlesztések végrehajtása, amelyek a pihenési, rekreációs igények, turisztikai és sportolási célok megvalósítása érdekében valósulnak meg.

 A Társaság a kezelésében lévő erdőterületeken öt parkerdőt, egy arborétumot, erdei iskolát, vadasparkot, erdei játszótereket, kerékpárútat, tanösvényeket és sok egyéb, a közjót szolgáló létesítményt működtet, amely mind az erdőbe látogatók kikapcsolódását szolgálja. A NEFAG Zrt. megtermelt eredményeinek jelentős részét fordítja közjóléti fejlesztésekre.

Az elmúlt években (2010-2017), a Tiszaigari arborétum teljes körű megújítása, a Pótharaszti erdőőri lak és tanösvény kialakítása - több mint 120 km felújított turistaútjával-, a szolnoki Széchenyi Parkerdő területének bővítése, illetve ugyanitt egy szilárd burkolattal ellátott kerékpárút kialakítása valósult meg a tervezett fejlesztések közül.  Közjóléti beruházásai, fejlesztéseinek összértéke meghaladja ezen időszak alatt az 500 millió forintot.

Karcagon a 2005-ben elkezdett parkerdei fejlesztést - az egyre növekedő, folytatás iránti igény figyelembevételével - a források megteremtése követte, majd a sikeres fejlesztések eredményeként esőbeállóval, erdei játszótérrel, valamint a több hosszúságban használható futópályával gazdagodott a város természetszerető lakossága.

Az erdészek egyik legfontosabb feladata az, hogy az általuk létrehozott erdőt megismertessék az emberekkel, hozzáférhetővé tegyék számukra, lehetőséget adjanak mindenkinek, hogy az erdei környezet áldásos hatásaiból részesedjen. Ezzel együtt azonban egyfajta kötelességtudat kialakítása is cél, a meglévő és a létrehozott vagyon a közösség számára biztosított érték megóvása érdekében. Az itt élő emberek számára még fontosabb ez a tudat, hiszen az alföldi erdő léte és fenntartása az ember gondoskodása védelme és természetszeretete nélkül kétségessé válik.

A Társaság a hosszú távra tervezett folyamat újabb állomásához érkezett a Parkerdő Lombkorona sétányának elkészítésével. A közel hat méter magasan épített interaktív bemutatóval színesített sétaösvényen végighaladva, a szó valódi értelmében „magasabb” szinten szemlélhető az erdő élővilága, az erdő állományalkotó fáinak formája, elhelyezkedése. Látható az egyedek küzdelme az életet adó fényért, a létért folyó harc során. A szemlélő elé tárulnak a földről láthatatlan fészkek, odúk és lakóik világa. Az építmény bejárható teljes hossza 314 m, a fa járószerkezet hossza 234 m. A korábbi 22 db közjóléti berendezés mellé még 43 db került kihelyezésre (tűzrakóhely, szeméttároló, irányító és eligazító tábla, valamint játszótéti elemek.)

A  NEFAG Zrt. a fejlesztéssel a látogatóknak hagyományos közjóléti létesítményi funkciókat és szolgáltatásokat kíván nyújtani, de az egyes tartalmi elemek megvalósítását úgy tervezte, hogy azok egyedisége, tájat bemutató üzenete különlegesség legyen a maga nemében. Az interaktív bemutatótáblák ismeretet nyújtanak a természet és helytörténet iránt érdeklődőknek, lehetőséget adnak az erdő-ember kapcsolatának tudatos formálására, az erdész szakma, és a természetvédelem bemutatására. Reményeik szerint a város lakossága hamar felfedezi az új létesítményt és a korábbi fejlesztéseknél tapasztalt megbecsüléssel és vigyázattal használja azt.

További képeket a szövegkapcsolóra kattintva nézhet meg a Híralbumok képgalériában.

Átadták a Karcagi Parkerdő lombkorona sétányát - képgaléria!
Forrás: MTI, NEFAG Zrt.
Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Elhunyt dr. Szász Tibor

Elhunyt dr. Szász Tibor | 2018-10-12

Gyászhír


Elhunyt Merkel Gábor

Elhunyt Merkel Gábor | 2018-10-12

Gyászhír


Erdészek és természetvédők búcsúztatták Rakonczay Zoltánt

Erdészek és természetvédők búcsúztatták Rakonczay Zoltánt | 2018-10-10

A Farkasréti temetőben helyezték nyugalomra Egyesületünk Tiszteletbeli Tagját


Egyre több erdészeti út nyílik meg a kerékpárosok előtt

Egyre több erdészeti út nyílik meg a kerékpárosok előtt | 2018-10-11

12 km hosszú kerékpározásra alkalmas erdészeti utat adott át a Zalaerdő Zrt.


Családbarát munkahely díjat nyert a Bakonyerdő Zrt.

Családbarát munkahely díjat nyert a Bakonyerdő Zrt. | 2018-10-11

Keresettek azok a cégek, ahol tekintettel vannak a dolgozók családi életére


Több mint 2300 önkormányzat nyert a tüzelőanyag-pályázaton

Több mint 2300 önkormányzat nyert a tüzelőanyag-pályázaton | 2018-10-10

2045 település kap szociális tűzifát 3,4 Mrd forint értékben
Imperial22 futárszolgálat