"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Még tart a kárfelmérés az erdőkben

Még tart a kárfelmérés az erdőkben

A rendkívüli áprilisi hóesés az erdőkben, az erdőgazdálkodásban is jelentősebb károkat okozott. A magasabban fekvő hegy- és dombvidékeinken a helyenként 40 cm-t is meghaladó hóréteg az erdei utakat járhatatlanná tette, sok helyen nagyobb faágakat tört le, egész fákat döntött ki. Ezek miatt az erdők látogatása is veszélyessé vált, ezért több érintett erdőgazdaság ideiglenesen az erdők látogatását is korlátozta.

A károk pontos felméréséhez még hetek kellenek, mert az erdőterületek csak korlátozott mértékben közelíthetők meg. A lehulló fagyos hó az éppen rügyfakadás után lévő, zsenge levelekre rátapadt, megnövelve a korona súlyát és felületét. A megnövekedett terhelés alatt a faágak sok helyen letörtek, a helyenként viharos erejű széllökések pedig a fák törzsének törését, illetve a felázott talajon gyökerestől való kifordulását okozták. A kár egyaránt sújtotta az őshonos és idegenhonos, a fiatal és öreg állományainkat. Az erdőgazdálkodók gyorsjelentése alapján az érintett tölgyeseinkben idén gyenge makktermés várható, amely hátráltatja az erdők megújítását. A szakemberek jelentősebb fagykárokat jelentettek a csemetekertekből is.


A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek miatt komoly kihívásokkal szemben keresni kell a megfelelő erdőgazdálkodási megoldásokat. Az erdészeti szakemberek a klímarezisztens fajok, fajták, tájfajták, ökotípusok megkeresésével, kiválasztásával, a megfelelően zárt faállományok nevelésével igyekeznek erdeinket a jövőben ellenállóbakká tenni a várható, egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokkal szemben.

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László