"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Lombkorona tanösvényt adtak át Kaszón - képgaléria!

Lombkorona tanösvényt adtak át Kaszón - képgaléria!

A mintegy 50 millió forintból megvalósuló beruházás keretében egy 9,5 méter magasan és 124 méter hosszan a fák koronái között futó lombkorona tanösvényt adtak át Kaszón. A beruházás a Kaszó Zrt. elmúlt években megkezdett közjóléti turisztikai fejlesztéseinek részeként valósult meg.

Gulyás Andrea a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára az ünnepségen tartott köszöntőbeszédében elmondta: a tárcának továbbra is kiemelt célja az állami erdőgazdasági társaságok közjóléti és turisztikai aktivitásának növelése.

A közjóléti funkció hangsúlyos szerepét igazolják az állami erdészeti társaságoknál sorra megvalósuló létesítmények, beruházások: az országszerte fellelhető kilátók, turistautak, pihenőhelyek, vadasparkok és tanösvények, melyek mind-mind remek lehetőséget nyújtanak a kikapcsolódásra, a természetjárásra, az erdő megismerésére- tette hozzá az államtitkár.

Gulyás Andrea kiemelte: a lombsétány nem csupán a gyerekeket, hanem a felnőtteket is megcélozva, hatalmas turisztikai vonzerőt jelent, kiváló célpontja lehet a térségbe érkező kirándulócsoportoknak, természetjáróknak.

Az államtitkár asszony mellett az avatáson beszédet mondott és a létesítményt a nagyközönségnek szalagátvágással jelképesen átadta, Galamb Gábor a Kaszó Zrt. vezérigazgatója, dr. Neszmélyi Zsolt Somogy megye kormánymegbízottja és Szászfalvi László országgyűlési képviselő.

A pilléreken nyugvó hídszerkezetekből, függőhidakból és „láthatatlan” vadlesből álló tanösvény a madarak szemszögéből igyekszik bemutatni a kaszói erdőtömb legjellemzőbb erdőtípusát annak növény és állatvilágát.

A helyszín a település központjától kb. 450 méterre, könnyű, 10 perces sétával érhető el. Az erdőrészlet kiválasztásánál a belterülethez való közelség mellett az is fontos szempontot jelentett, hogy abban a belső-somogyi erdők, a kaszói erdőtömb egyik legjellemzőbb erdőtípusát, a gyertyános-tölgyest tudja a Társaság bemutatni az érdeklődőknek az aljnövényzettől a lombokig.

A lombkorona tanösvényt Hent László építész tervezte. A tájba illeszkedő, faszerkezetes kialakítású tanösvény a lehető legkevesebb fém alkatrész felhasználásával készült, s harmonizál a KASZÓ Zrt. korábban átadott más közjóléti létesítményének megjelenésével, illetve a Társaság üzemi területén több helyen is előforduló „filagóriákkal”. A felső szintben egy, a lombkorona között vezetett hídszerkezeten halad az út a talajszinttől mért 9,5 méter magasságban, s mintegy 124 méter hosszan. A hídszerkezet 12 méter fesztávú hídelemekből áll. A hidat hosszában több helyen „megtöri” egy-egy pihenő, illetve a létesítményt egy függőhíd elem még izgalmasabbá teszi. A sétány egy „láthatatlan” lesbe torkollik, ahonnét akár vadlesre is lehetőség nyílik.

Mind a fel- illetve lejárókon, mind pedig a fenti sétányon, pihenőhelyeken interaktív táblákkal mutatja be a Társaság az erdő szintezettségét, annak növény- és állatvilágát, hangsúlyt fektetve a repülő élővilágra. A célközönség nem csupán a gyerekek csoportjai, hanem a felnőttek is, erre figyelemmel kerültek az interaktív tájékoztató táblák is kialakításra, melyeket a KASZÓ Zrt. erdei iskola vezetőjének közreműködésével a Patkós Stúdió készített.

További képek a Híralbumok képgalériában nézhetőek meg a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: Kaszó Zrt., FM Sajtóiroda

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László