"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Képzéssel segíti az erdei munkásokat a Pilisi Parkerdő

Képzéssel segíti az erdei munkásokat a Pilisi Parkerdő

A magas színvonalú szakmunka az erdőgazdálkodásban is különös jelentőséggel bír. Fokozottan igaz ez a főváros térségi erdőkben, ahol sokkal több szempontot és igényt kell figyelembe venni a terepi munkavégzés során, miközben a térség munkaerő-felvevő képessége nagyobb az országos átlagnál. Éppen ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészeti szakmunkás képzés indítását kezdeményezte, hogy megfeleljen a különleges erdőgazdálkodással kapcsolatos kívánalmaknak, és szaktudáson alapuló kiszámítható életpályát kínáljon az erdészeti vállalkozásoknál vagy az erdőgazdaságoknál dolgozó szakembereknek.

A főváros környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. által indított erdészeti szakmunkás képzés célja olyan terepi szakemberek nevelése, akik a térségben dolgozó vállalkozóként vagy az erdőgazdaság állományában elhelyezkedve képesek az örökerdő-gazdálkodás és a parkerdei többlet-igényeknek megfelelő minőségi munkavégzésre. A mintegy fél évig tartó első képzés 2019 januárjában rögtön nagy érdeklődés mellett indult, hiszen maximális létszámban, 20-an jelentkeztek csak a főváros szűkebb térségéből erre a kuriózumnak számító végzettséget adó tanfolyamra. A hivatalos OKJ-s képesítést adó oktatás különösen gyakorlatorientált formában zajlik, amihez a hátteret a Pilisi Parkerdő Zrt. területein folyó gazdálkodás és az ott dolgozó gyakorlati szakemberek adják.

Az erdők kezelése során a legalacsonyabb fokú munkavégzés is különleges szakismereteket követel. Munkája során az erdőgazdálkodó akkor tudja érvényesíteni az aktív természetvédelemmel vagy a természetjárással kapcsolatos szempontokat, ha a konkrét terepi munkavégzés megfelelő szakmai színvonalon történik. Az erdő a legbonyolultabb földi életközösség, az itt dolgozó embereknek tisztában kell lenniük az erdő működésének biológiai és ökológiai alapjaival, miközben otthonosan kell mozogniuk a gépkezelési, gépészeti szakterületeken is.

A képzés ötvözi a biológiai és a műszaki ismereteket, miközben vállalkozási valamint szaknyelvi képzésrész segíti a hosszú távú érvényesülést. Sikeres vizsga esetén a résztvevők az OKJ képzés bizonyítványa mellett gépkezelői jogosítványt is szerezhetnek, ami az erdőben dolgozó teljes gépsor elemeire vonatkozik, a fadöntéstől a faanyagszállítás gépeiig. A tananyag részét képezik mindezek mellett a csemetetermesztéssel, erdőfelújítással, az erdő nevelésével, a vadgazdálkodással, a kíméletes fakitermeléssel, az erdővédelemmel, a turisztikai infrastruktúra fenntartásával és az örökerdő gazdálkodással kapcsolatos ismeretek, amelyek mindegyikét kiegészítik a biztonságos munkavégzésre vonatkozó tudnivalók.

Az erdészeti szakmunkásképzés térségbeli elindításának kezdeményezésével a Pilisi Parkerdő Zrt. újabb jelentős lépéssel járul hozzá a hazai erdőgazdálkodás fejlesztéséhez.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László