"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kerékpárút szeli át a Zselicet

Kerékpárút szeli át a Zselicet

Új kerékpárút épült a Zselici Csillagparkon keresztül. Az átadott szakasszal hálózatba kapcsolódtak a terület turisztikai attrakciói, ami az építtető SEFAG Zrt. várakozásai szerint a mostaninál is több, aktívan pihenő turistát vonz majd.

A Zselic a balatoni régió után a legvonzóbb úticél Somogy megyében, ahová elsősorban a túrázók és az aktív kikapcsolódás más formáit keresők érkeznek pihenni. A rendkívül változatos élővilággal rendelkező természetvédelmi területen áthalad az országos kék-kör és számos további túraútvonal – gyalogos és kerékpáros egyaránt. A legismertebb látványosság azonban mégsem a természet, hanem az égbolt. A mérések alapján a Zselic Magyarország fényszennyezés által legkevésbé érintett területe, ahol teljes pompájukban megfigyelhetők az éjszakai égbolt fényei.

Ezért nem meglepő, hogy a csillagvizsgálóként, planetáriumként és erdei élményközpontként is működő Zselici Csillagpark jelenti a legnagyobb vonzerőt az ide utazók szemében. Számukra most egy újabb lehetőség nyílik meg a parkot átszelő kerékpárút átadásával. „A Földművelésügyi Minisztérium anyagi támogatásával megépült új szakasszal Szennától Bőszénfáig lehet kerekezni a festői zselici tájon keresztül, lényegében a tájvédelmi körzet egész területe bejárható” – mondta el Jakó Gergely, a SEFAG Zrt. vezérigazgató-helyettese. „Szeretnénk, ha minél többen fedeznék fel maguknak azokat a természetközeli élményeket, amiket a Zselic tud nyújtani. Az épített úton biztonságosabban, időjárástól függetlenül lehet majd tekerni, amit remélhetőleg sokan kihasználnak majd” – tette hozzá.

Az út a turisták mellett a helyben élők számára is előnyös lesz, hiszen lényegében szomszédos településeket kapcsol össze, nagy kerülőtől kímélve meg a közlekedőket. A környező falvak a turisták számának növekedéséből is profitálhatnak. Az elmúlt években jelentős részben a SEFAG Zrt. beruházásaiban megépült idegenforgalmi attrakciók eddig is erősítették egymás vonzerejét, ezért a kistérségi szolgáltatók joggal számítanak további pozitív hatásokra.

Forrás: SEFAG Zrt.

Fotók: SEFAG Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László