"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kezdeményezi az Agrárminisztérium a kerületvezető erdészek hatósági jogkörrel történő felruházását

Kezdeményezi az Agrárminisztérium a kerületvezető erdészek hatósági jogkörrel történő felruházását

Az agrártárca azt kezdeményezi, hogy minél előbb történjen meg a kerületvezető erdészek hatósági jogkörrel történő felruházása, akik így hatékonyabban léphetnének fel a szemetelőkkel szemben - jelentette be Nagy István Agrárminiszter a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemléletformáló kampány megnyitóján hétfőn, Budapesten.


Nagy István beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a hulladékkérdés megoldását az alapoknál kell kezdeni, és az emberek látásmódját kell megváltoztatni. Hozzátette: a nemzeti park igazgatóságok rendkívül fontos ismeretterjesztő, környezeti nevelési feladatokat végeznek, erre a célra pedig az agrártárca csaknem 100 millió forintot fordít.

A miniszter kiemelte, szintén a gyermekek környezeti szemléletformálását célozza az iskolakertek fejlesztése érdekében indított program is, melynek alapvető eleme a biológiailag lebomló hulladékok komposztálása, és ezáltal a hulladéklerakóra vagy az égetőműbe kerülő szemét mennyiségének csökkentése. A tárcavezető hangsúlyozta, Magyarországon körülbelül 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente. A NÉBIH élelmiszerpazarlás elleni programja – a „Maradék nélkül” – az élelmiszerhulladék csökkentését tűzte ki célul.

A tárcavezető kiemelte az illegálisan lerakott kommunális, zöld- és ipari hulladék a legnagyobb problémát az erdőszéleken, mezőgazdasági területek szegélyén és az utak mellett okozza. Az állami erdőgazdaságok évente több 100 millió forintos nagyságrendben költenek ezek felszámolására és az erdők tisztántartására - emlékeztetett a miniszter.

Nagy István szerint a Természetvédelmi Őrszolgálat munkája során nagyon sok esetben találkozik védett természeti területen is illegálisan elhagyott hulladékkal. Ilyen esetekben a szükséges intézkedések mellett gyakran a szemét összeszedését és elszállítását is elvégzik, mivel az elhagyott hulladék súlyos természetvédelmi problémát okoz – húzta alá a tárcavezető.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotók: videó:Innovációs és Technológiai Minisztérium

Hírszerkesztő: Nagy László