"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Átadták a Gemenc Zrt. keselyűsi fogadóépületét

Átadták a Gemenc Zrt. keselyűsi fogadóépületét

Átadták pénteken a Gemenc Zrt. új, keselyűsi fogadóépületét, a pihenő és információs központot az erdőgazdaság a Nyugat-Dunántúl és Budapest felől érkező turisták számára alakította ki.

A 35 millió forintos beruházással, a Nyírerdő Zrt. támogatásával épült központot Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója, Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, Zsigó Róbert élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkár, Horváth István (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere és Ács Rezső, a tolnai megyeszékhely Fidesz-KDNP-s alpolgármestere avatta fel ünnepélyesen.

Bitay Márton Örs kiemelte: a fejlesztés célja, hogy közelebb hozza az embereket a természethez. "A termőföld, erdő- és vadállomány olyan megőrzendő kincs, amely csak összefogással tartható meg utódaink számára" - tette hozzá.

A kormány alapvető célkitűzése, hogy az erdők feladata a közjólét szolgálata legyen, ez indokolja azt a szerkezeti változást, amelynek során a Magyar Fejlesztési Banktól a földművelésügyi miniszter irányítása alá kerültek az erdőgazdaságok - mondta, hozzátéve: ez jelzés arra, hogy a pénzügyi szemléletet szakmai szemlélet váltja fel.

Az államtitkár beszélt a Bejárható Magyarország elnevezésű keretprogramról, amelynek célkitűzése, hogy az erdőgazdaságok és önkormányzatok által megvalósított fejlesztések találkozzanak, a kirándulóknak lehetőségük legyen arra, hogy egymással összekapcsolva megismerhessék Magyarország legszebb tájait.

Csonka Tibor emlékeztetett: A természet ölelésében - fejlesztések az ártéren nevű projekt első ütemében ez év tavaszán a pörbölyi ökoturisztikai centrum megújult kiállításait adták át. A most elkészült fogadó épület a gemenci erdő északi kapuja.

A fogadó épület, amely jegypénztárral, büfével és parkolókkal várja a közönséget, a gemenci erdei vasút állomása is egyben; a cégvezető szerint az erdőgazdaság tudatosan kapcsolja össze a vasutat az ökoturizmussal.


Ismertetése szerint a Holt-Sió és a Duna közelében fekvő létesítménytől könnyen megközelíthető a Forgó-tavi tanösvény, ahonnan gímszarvasok, vaddisznók figyelhetők meg, a Sió-holtág melletti madármegfigyelő és a most kialakított, 1,5 kilométeres keselyűsi tanösvény is elérhető. Az információs központ fontos bázisa a gyalogos és kerékpáros turistáknak, csatlakozik a Duna vonalához közel haladó EuroVelo-6 kerékpárút-hálózathoz és a kéktúra útvonalhoz.

Forrás: kormany.hu, MTI

Fotók: Gemenc Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László