"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kétmillió hektárnyi kincset véd az erdőtörvény

Kétmillió hektárnyi kincset véd az erdőtörvény

Az erdőtörvény módosításának célja a magyarországi erdőterület fenntartása, védelme, fejlesztése, tudatos bővítése. Feladatunk, hogy megvédjük ezt a kétmillió hektárnyi kincset - mondta a földművelésügyi  miniszter az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsorában

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a fenntartható gazdálkodás mellett növekedhet az erdőterület Magyarországon, miközben javulhatnak a természeti, környezeti állapotok. A törvénymódosítás az erdők, az erdei élőhelyek védelmét szolgálja, hozzájárul az erdők szakszerű kezeléséhez, a természetes állapot fenntartásához és véd a túlzott igénybevételtől is.

Az erdőtörvény feladata továbbá, hogy a tulajdonosi-, gazdálkodói-, és közérdek összehangolásával biztosítsa az erdők fennmaradását és jó állapotban tartását. Az elmúlt hetven évben megduplázódott, kétmillió hektárra nőtt a magyarországi erdők területe, ezt a folyamatot kívánjuk a jövőben erősíteni – fogalmazott a miniszter, aki beszámolt arról is, hogy egyszerűbbek lesznek az engedélyezési eljárások, csökkennek, illetve  jó néhány esetben megszűnnek a hatósági eljárási díjak.

A módosítással a magán és az állami tulajdonú erdők az eddigieknél még markánsabban elkülönülnek – emelte ki ezt a változtatást Fazekas Sándor. Mint kifejtette: az állami erdők nemzeti kincsünk, döntően közjóléti funkciót töltenek be, a magánerdők pedig gazdasági kategóriába tartoznak. Míg az állami erdőknél a környezet-és természetvédelmi szempontokra, valamint a társadalmi igényekre kell fokozottabban figyelni, addig a magántulajdonú erdőknél a tulajdonosi, gazdálkodói érdekek a hangsúlyosabbak. Számukra könnyítéseket tartalmaz a tervezet, amelyek döntően a tulajdonosi jogokat erősíti. Kívánatos, hogy a magántulajdonú erdőkben is magas színvonalú legyen a gazdálkodás. Ha az adminisztráció egyszerűbb lesz, könnyebbé válik az erdőtelepítés, akkor többen vágnak majd bele ebbe a csak évtizedek alatt megtérülő beruházásba – fogalmazott a miniszter.

Forrás: FM Sajtóiroda

Hírszerkesztő: Nagy László