"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kiemelt figyelmet fordít az agrártárca az erdészeti oktatás támogatására

Kiemelt figyelmet fordít az agrártárca az erdészeti oktatás támogatására

A magyar erdőgazdálkodás alapját jelenti azok munkája, akik a terepi tevékenységeket irányítják, együtt lélegeznek a rájuk bízott erdőkkel, ismerik minden zegét-zugát és hivatásszerűen őrködnek felette. Ezért az agrártárca nagy hangsúlyt fektet az erdészeti szakemberek képzésének támogatására – mondta Zambó Péter pénteken az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum alapításának 140 éves jubileumi ünnepségén, Ásotthalmon.

Az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára köszöntő beszédében ismertette, hogy a tárca a szükséges eszközök és feltételek biztosításával segíti a legmodernebb tudás átadását. Példaként említette az erdészeti gép szimulátorok beszerzéséhez vagy a digitális eszközök használatához nyújtott támogatásokat. Továbbá az elmúlt évben megalakult az Erdészeti Ágazati Tudásközpont, amely új és stabil szervezeti kereteket biztosít a diákok gyakorlati tapasztalatának megszerzéséhez.

A jubiláló intézmény az erdészeti szakképzés egyik fellegvárának számít az országban – emelte ki az államtitkár, aki szerint nagy szükség van az intézményben megszerezhető tudásra, a végzett szakemberek munkájára. Örömtelinek nevezte, hogy 140 év alatt újabb szakokkal bővült, és nemcsak az iskolarendszerű oktatásban, hanem a továbbképzésekben és felnőttképzésben is jelentős szerepet vállal.

Az erdészeti felsőoktatási intézmény, a Soproni Egyetem szintén minden korábbinál szorosabbra fűzte kapcsolatát az erdészeti szakközépiskolákkal, köztük az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikummal, hogy a minél több érdeklődő számára biztosítsa a továbbtanulási lehetőséget – tette hozzá.

Ugyanakkor Zambó Péter szerint a továbbtanulók mellett szükség van olyan jól képzett vállalkozókra, kétkezi szakemberekre is, akik magabiztos tudással tudják elvégezni az erdők fenntartásának egyre több kihívást tartalmazó feladatát. A társadalmi igények változása, az erdők klímavédelmi és rekreációs funkcióinak minden korábbinál nagyobb felértékelődése a terepen dolgozó szakemberektől is megújult szemléletmódot és korszerű tudást igényel.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotók: Fekete István

Hírszerkesztő: Nagy László