"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Bringázz a Börzsönyben! - képgalériával!

Bringázz a Börzsönyben! - képgalériával!

Az Ipoly Erdő Zrt. idén is megrendezte a már hagyománnyá vált Királyréti Erdei Kisvasút Napját, ahol a környezettudatosság jegyében immár nemcsak az erdei vasút, hanem a kerékpározás szerelmeseire is kiemelt figyelmet fordítottak. Május 7-én 11 órától kerékpárút-avatással, játékos programokkal és nosztalgiavonatok indításása várta a természetszerető látogatókat.

A Királyréti Erdei Kisvasút Napjára érkezőket a királyréti parkolóba érve rögtönzött színpad fogadta, sőt a játszótér felé vezető utat nemzeti színű szalag zárta el. Mindez azért, mert ünnepélyes keretek között adta át dr. Harrach Péter országgyűlési képviselő, Némethné Pintér Csilla (Szokolya), Szórágy Gyuláné (Nógrád), Neubaer Rudolf (Kismaros) polgármesterek és Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója a börzsönyi kerékpárutakat körbezáró szakaszt. 

Dr. Harrach Péter beszédében kiemelte, hogy a térségben számos fejlesztés történt az Ipoly Erdő Zrt. közreműködésével, melyek az oly fontos turisztikai ágazatot erősítették. Ezek közül is rendkívül fontos a kisvasutak fejlesztése, aminek egyik legismertebb helyszíne éppen a királyréti. Hamarosan azonban egy kisvasúti szempontból hasonlóan fontos összekötő szakasz is elkészül Márianosztra és Nagyirtás között, mint a most átadandó a kerékpárosoknak. A Királyrét és Nógrád közti kerékpározható makadámút lehetővé teszi, hogy például Kismarosról elindulva Királyréten, Nógrádon át kerekezhessünk a Diósjenő-Kemence, majd az Ipoly-völgyben, aztán az EuroVelo hálózatra csatlakozva visszajuthassunk a kiindulási állomásunkra.

Kiss László vezérigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy a mostani szakasszal egy 100 km-es kerékpározható hálózat is megnyílik a kerékpárosok számára, mely a családok számára is biztonságos közlekedést tesz lehetővé.

A mostani fejlesztésnek köszönhetően a kisvasúthoz kapcsolódva - ahol gőzvontatású nosztalgiavonatoktól kezdve korszerű környezetbarát motorkocsikig (pl.: napelemes) sokféle szerelvény közlekedik - a Börzsöny egyedülálló természeti szépségeinek nagy része immár két keréken is megcsodálható lesz.  A Budapest-Szob vasútvonal felől pedig kényelmesen és egyben környezettudatosan is megközelíthetjük.

A kerékpározható út átadásaként elindult egy környezettudatos bringatúra is, ami után a távot sikeresen teljesítők között értékes nyereményeket sorsoltak ki.

Az új, mintegy 4 km hosszú kerékpározható útszakasz egy olyan közel száz kilométer kerékpározható úthálózatot egészít ki, melynek segítségével a túrázni vágyók a Börzsönyt időjárás biztos utakon bejárhatják.  Az eddigi fejlesztések során már számos pihenőhely, vendégház, turistaház, és kirándulóközponttal gyarapodott a hegység. A kerékpárosok ezeken a helyeken, illetve a Nagymarosi Bringaponton is kölcsönözhetnek kerékpárt, ez utóbbi helyszínen az esetleges  szerelésben, de vásárlásban is szívesen segítenek.

A Királyrét - Nógrád kerékpározható út felújítását az Észak-Magyarországi Operatív Program  - Magyar Természetjáró Szövetség partnereként - az OKK nyomvonalának egyszeri kisléptékű felújítása kerékpározhatóvá tétele című pályázati projekt forrásainak bevonásával finanszíroztuk. A Börzsönyben ebből a forrásból létrehoztunk nemcsak ezt a 4 km kerékpározható utat, de felújítottunk 10 km aszfaltozott utat, egy hidat, két forrást és két pihenőhelyet is. A projekt összköltségéből a Börzsönyi projektelemekre fordított összeg: 54 679 672 Ft volt.

Az Ipoly Erdő Zrt. különleges figyelmet fordít arra, hogy a rá bízott természeti kincsek védelmén túl olyan ökoturisztikai infrastruktúrát alakítson ki, mely nemcsak a térségben, de hazánkban is egyedülálló.

Tovább képek az avatásról a Híralbumok képgalériában nézhetőek meg!

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László