"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kitüntetéseket kaptak erdész kollégáink az államalapítás ünnepén

Kitüntetéseket kaptak erdész kollégáink az államalapítás ünnepén

Magyarország sorsát nemcsak a támogatások mennyisége és a termőföld minősége határozza meg, hanem azok a dolgos kezek, amelyek minden nap megművelik a földeket - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az államalapítás és államalapító Szent István ünnepe alkalmából megtartott rendezvényen, hétfőn Budapesten.

A miniszter beszédében kiemelte, Szent István ünnepe alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk múltunkra és nagy elődeink erejéből merítsünk bátorítást. Államalapító királyunk, az ezeréves államiság, a keresztény kultúra és a magyar történelem olyan valóságosnak hat, mint a frissen sült kenyér illata.

Nagy István szerint talán nincs még egy olyan nemzet a világon, amely úgy kötődne a kenyérhez, mint mi, magyarok.  Hozzátette: hála hazánk nagyszerű adottságainak, az itt élők szorgos munkájának és kitartásának, ezen a földön soha nem volt probléma a mindennapi kenyérhez szükséges búza megtermelése. A jó kenyér titka a hozzáértő munkán túl a jó minőségű gabona és az abból készült kiváló liszt. Az itthon termelt búza és liszt minőségét tekintve bárhol megállja a helyét a világban - emlékeztetett a tárcavezető.

Kifejtette: most nemcsak Szent Istvánt, az államalapítást, az alkotmányosságot, s az új kenyeret ünnepeljük, hanem azokat a kitüntetetteteket, akik kitartásukkal, szorgalmukkal példát állítanak elénk. A kormány számít az ágazat szereplőinek tudására, tapasztalataira az agrárium fellendítésében, a vidék megerősítésében. Ehhez az országépítő munkához ugyanis nélkülözhetetlenek a magasan képzett, hivatásuknak élő szakemberek. Dolgozzunk együtt továbbra is Magyarország gyarapodásán – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Az ünnepi eseményen összesen 138-an vehettek át elismerést, az erről készült képek itt tekinthetők meg.

Átadásra kerültek a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott állami, minisztériumi szakmai kitüntetések.

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója, március 15-e alkalmából

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke
a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta

 Dr. Jámbor László a soproni TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója részére, a Soproni Parkerdő fejlesztése, valamint a Soproni-hegység fenyveseit érintő szúkárosodott területek újraerdősítése érdekében végzett eredményes munkája elismeréseként.

Keszi László, a Mecsekerdő Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója részére, az erdőművelés iránt elkötelezett, az erdővel kapcsolatos tudományos és gyakorlati kutatásokat is segítő és inspiráló szakmai pályája elismeréseként.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke

 a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta

Fiedler Gáborné, a Pilisi Parkerdő Zrt. főkönyvelője részére, pénzügyi-számviteli területen folytatott több évtizedes, példaértékű munkája elismeréseként.

Guzsik Alfréd, az Ipoly Erdő Zrt. fővadásza, az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest megyei Területi Szervezetének hivatásosvadász alelnöke részére, a börzsönyi és cserháti vadgazdálkodás területén folytatott négy évtizedes, magas színvonalú munkája elismeréseként.

Agrárminiszter Úr a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj címhasználat meghosszabbításáról szóló oklevelet adományozta

A Mecsekerdő Zrt. részére. A vállalat 2016-ban pályázta meg és nyerte el a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat. Tevékenysége erdészeti és egyéb erdőgazdasági tevékenység.

Agrárminiszter Úr az Életfa Emlékplakett Arany fokozatát adományozta

Dr. Páll Miklós, a Zalaerdő Zrt. nyugalmazott erdőművelési osztályvezető-főmérnöke részére, több évtizedes innovatív erdőfelújítási, vadgazdálkodási munkájáért, a nagyüzemi csemetetermelés terén elért eredményeiért.

Agrárminiszter Úr az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatát adományozta

Eisenreich Jenő, a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. nyugalmazott vadászati és idegenforgalmi főfelügyelője részére, az erdő- és vadgazdálkodás területén végzett kiváló munkájáért, a természetes erdőfelújításokban elért eredményeiért.

Krójer Antal, az Északerdő Zrt. Bánhorváti Erdészeti Igazgatóságának nyugalmazott műszaki vezetője részére, a természetközeli erdőgazdálkodást szolgáló erdőművelési-fahasználati irányelvek és technológiák alkalmazása és fejlesztése terén végzett kiváló munkájáért.

Somlai Dénes, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, az erdőfelújítások, -ápolások, nevelővágások terén végzett munkájáért, a kötélpályás fakitermelési rendszer helyi bevezetéséért.

Szmetana Mihály, a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilisszentkereszti Erdészetének nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, közel öt évtizedes kimagasló szinten végzett erdőgazdálkodási tevékenységéért.

Agrárminiszter Úr az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata elismerést adományozta

Imre Ferenc, az IPOLY Erdő Zrt. nyugalmazott kereskedelmi vezetője részére, több mint négy évtizedes kiemelkedő szakmai munkásságáért, innovatív vezetői tevékenységéért.

Kronekker József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója részére, közel négy évtizedes a fenntartható erdőgazdálkodás érdekeit szem előtt tartó magas színvonalú munkájáért.

Az államalapítás és az Államalapító Szent István ünnepe,

augusztus 20-a alkalmából

 

Agrárminiszter Úr Fleischmann Rudolf Díjat adományoz

Dr. Kapusi Imre, az Erdészeti Tudományos Intézet nyugalmazott állomásigazgatója részére, a nemes nyár, fehér fűz, szil egyes fajtáinak nemesítésében végzett munkájáért, szelekciós erdősítési kísérleteiért.

Agrárminiszter Úr az Életfa Emlékplakett Arany fokozatát adományozza

Czók József, az Északerdő Zrt. Hegyközi Erdészeti Igazgatóságának nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, a Csatarét, Órita és Égerbokor elnevezésű erdőterületek végvágásainak és felújításainak irányításáért, terméketlen, kopár területek beerdősítésében végzett munkájáért.

Kis Harda István, a Felső-Hegyköz Mezőgazdasági Termelőszövetkezet nyugalmazott erdésze részére, az erdőfelújítás és erdőgazdálkodás területén hosszú évtizedeken át végzett lelkiismeretes munkájáért, fűrészüzem-vezetőként ellátott tevékenységéért.

Mitró János, az Északerdő Zrt. nyugalmazott fahasználati előadója részére, az elhanyagolt középkorú sarjeredetű erdőállományok átalakításában, a legeltetett erdei tisztások beerdősítésében ellátott munkájáért.

Dr. Szabó József, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának nyugalmazott egyetemi docense részére, a korszerű operációkutatási és az elemi mozdulatidők mérésének módszerek terén végzett kimagasló oktatói, kutatói tevékenységéért.

Dr. Nagy István miniszter úr az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatát adományozza

Dr. Baráth László, a Zalaerdő Zrt. nyugalmazott igazgatási osztályvezetője részére, erdészettörténeti kutatásokban, szakma és helytörténeti kiállítások rendezésében, kiadványok szerkesztésében végzett áldozatos munkájáért.

Csőke Pál, a Nyírerdő Zrt. nyugalmazott erdészeti igazgatója részére, a Debreceni Nagyerdő állomány és a Tiszalöki Arborétum rekonstrukciója, valamint a környezettudatos nevelés terén elért eredményeiért.

Agrárminiszter Úr az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatát adományozza

Kolozsvári Ákos, a Budapest Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal nyugalmazott gazdasági elnökhelyettese részére, az erdőgazdálkodásban, erdőrendezésben és az agrár-igazgatásban végzett kimagasló munkájáért.

Kovács Barna, az Északerdő Zrt. Hernádvölgyi Erdészeti Igazgatóságának nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, négy évtizeden keresztül a Cserehát erdőgazdálkodásában végzett elhivatott tevékenységéért, életútja elismeréseként.

Forrás: kormany.hu

Fotók: Pelsőczy Csaba

Hírszerkesztő: Udvardi Annamária