"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészeti kitüntetéseket adtak át az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából

Erdészeti kitüntetéseket adtak át az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából

A víz és az erdő szoros kapcsolatban áll egymással, és nélkülük nem létezhet civilizáció, ezért védeni, óvni kell mind a vízkészleteket, mind pedig az erdővagyont - hangoztatta a vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten. Fazekas Sándor kitüntetéseket adott át a Víz Világnapja (március 22.) és az Erdők Nemzetközi Napja (március 21.) alkalmából tartott ünnepségen.

Magyarország alaptörvénye védi a természeti erőforrásokat, köztük a magyar vízkincset és az erdőket is. Idézte az alkotmányt, miszerint a vízkészlet a nemzet közös örökségét képezi, amelynek védelme, fenntartása és megőrzése a jövő nemzedékek számára az állam és mindenki kötelessége.

A víz jelentőségét mutatja az is, hogy az élelmiszerek előállításához általában jelentős mennyiségre van szükség. Példaként hozta, hogy mintegy 1000 liter víz szükséges egy liter tej előállításához, egy kilogramm rizs megtermeléséhez pedig 2500-3000 liter víz szükséges. Egy kiló kukorica megtermeléséhez 900 liter vizet kell felhasználni, a marhahús kilójának előállításához pedig mintegy 9 ezer liter víz felhasználására van szükség.

A miniszter aláhúzta: az erdők védelme, gyarapítása szintén fontos feladat, mivel az erdők csökkentik a klímaváltozás hatásait és kulcsszerepük van a biológiai sokféleség megőrzésében.

Kitért arra, hogy az év kiemelkedő eseménye lesz a Budapesti Víz Világtalálkozó, amelyet a Rio+20 folyamat részeként a magyar kormány szervez az ENSZ és a Nemzetközi Víz Tanács bevonásával. Utalt arra is, hogy a közép-európai év jegyében Magyarország ad otthont a Közép-európai Kezdeményezés miniszteri találkozójának. Ezen megtartják a Zöldnövekedés - előtérben a vidékfejlesztéssel elnevezésű rendezvényt is.

A miniszter a víz, illetve az erdők világnapja alkalmából több mint félszáz kitüntetést adott át kiváló szakmai teljesítményekért.

A miniszter az Erdők Világnapja alkalmából Pro Silva Hungariae Díjat adományozott 6 személynek

Béres Attila erdésznek, Karcag Városi Önkormányzat Városgondnoksága munkatársának, négy és fél évtizeden át lelkiismeretesen végzett szakmai munkája, az élhetőbb városi környezet, a várost körülvevő erdők  fenntartása, és a vadállomány megőrzése érdekében kifejtett tevékenységéért.

Dr. Gerencsér Kinga egyetemi docensnek, a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara munkatársának, a magyar erdők fáinak minél értékesebb termékké való feldolgozása, a fűrészüzemi értékkihozatal, és e tevékenység hatékonysága növelése érdekében hosszú időn át végzett oktatói, kutatói tevékenysége elismeréseként.

Kisteleki Péternek, a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatójának, a Mezőföld erdeinek fenntartása és fenntartható hasznosítása érdekében végzett negyven éves tevékenysége elismeréseként.

Dr. Marosi Györgynek, az Erdészeti Tudományos Intézet állomásigazgatójának, a többcélú erdőgazdálkodás finanszírozásának, a támogatások felhasználásnak, jövedelemtermelő képességének kutatása terén végzett munkája elismeréseként.

Sípos Istvánnak, a Fanyarka Erdészeti Kft. ügyvezető elnökének, a térség erdészeti szakirányításában végzett két évtizedes munkája, és az alföldi magánerdő-gazdálkodás fejlesztése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként.

Vasas Ernőnek, az Északerdő Zrt. Répáshutai Erdészeti Igazgatósága igazgatójának, két évtizeden át végzett szakmai munkája, különösen a térség lucfenyő állományának szerkezetátalakítása, és az őshonos lombos erdők felújítása érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként.

A miniszter Életfa Emlékplakett Arany Fokozata kitüntetést adományozott 1 személy részére

Varga Lászlónak, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentpéterfai Erdészete nyugalmazott főmérnök-helyettesének, Szentpéterfa és környéke erdeinek kezelése, termelésirányítói munkája, és a fiatalok pályaszeretetre nevelése terén elért eredményei elismeréseként.

A miniszter Életfa Emlékplakett Ezüst Fokozata kitüntetést adományozott 3 személy részére

Bakonyi Lajosnak, a Bakonyerdő Zrt. nyugalmazott főerdészének, a Balaton-Felvidék erdeinek fejlesztése, Iharkút helyreállítása, emlékparkjának megvalósítása érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként.

Lenchés Imrének, a VADEX MEZŐFÖLDI Zrt. Mecsérpusztai Erdészete nyugalmazott erdészetvezetőjének, az erdőgazdálkodás területén hosszú időn át végzett lelkiismeretes munkájáért, a társaság hírnevének öregbítése érdekében kifejtett tevékenységéért.

Dr. Polner Antalnak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyugalmazott főfelügyelőjének, az alföldi erdőgazdálkodás fejlesztése érdekében hosszú időn át végzett munkája elismeréseként.

A miniszter Életfa Emlékplakett Bronz Fokozata kitüntetést adományozott 7 személy részére

Bognár Ernőnek, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdészének, az erdőgazdaság területén hosszú időn át végzett munkája, és a fa szeretetét sugárzó fafaragó művészi tevékenysége elismeréseként.

Dr. Gőbölös Antalnak, a Bács Kiskun Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága nyugalmazott igazgatójának, a dél-alföldi erdők, a Duna-Tisza közi homok-hát természeti értékeinek megőrzése, az Ópusztaszeri Emlékpark és a Kecskeméti Arborétum fejlesztése terén végzett munkájáért.

Kadlecsek Jánosnak, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Vadászati és Idegenforgalmi Osztálya nyugalmazott osztályvezetőjének, az erdő vadászati és idegenforgalmi célú hasznosítása területén hosszú időn át végzett munkája, és a vadászkamarában kifejtett tevékenysége elismeréseként.

Kelemen Zoltánnak, az ÉSZAKERDŐ Zrt. nyugalmazott termelési főmérnökének, az erdőművelés és fafeldolgozás területén hosszú időn át végzett munkájáért.

Dr. Leskó Katalinnak, az Erdészeti Tudományos Intézet nyugalmazott tudományos munkatársának, erdészeti rovartani és erdővédelmi témavezetői, kutatói munkájáért, a világon egyedül álló Erdészeti Fénycsapda Hálózat kifejlesztéséért.

Dr. Tóth Sándor Lászlónak, a Vidékfejlesztési Minisztérium nyugalmazott vezető-főtanácsosának, a Faipari Tudományos Egyesület elnökhelyettesének, az erdőgazdaságok finanszírozása, valamint a Balaton környéki és az egri erdők védelme érdekében végzett munkája, és egyesületi tevékenysége elismeréseként.

Zachar Miklósnak, a Bakonyerdő Zrt. nyugalmazott vezérigazgató-helyettesének, az erdő- és fafeldolgozás gazdasági megalapozása területén végzett munkájáért, az Agrárkamarában kifejtett tevékenységéért.

A miniszter az Erdők Világnapja alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott 10 személy részére

Balogh Csaba Győzőnek, a Vas Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóság igazgató-helyettesének, a folyamatos erdőborítást biztosító átalakító és szálaló üzemmód alkalmazása érdekében végzett munkája, valamint az erdőmérnök képzésben kifejtett oktatói tevékenysége elismeréseként.

Balogh Lajosnak, a Baranya Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága igazgatóhelyettesének, erdőtervezési, erdőgazdálkodási területen végzett munkája elismeréseként.

Biróné Marton Zsuzsannának, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága osztályvezetőjének, az erdőgazdálkodók vidékfejlesztési és erdészeti támogatásokhoz jutása érdekében végzett munkájáért.

Dr. Bordács Sándor osztályvezetőnek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága munkatársának, az erdészeti fajtakísérletezés és erdészeti szaporítóanyag felügyelet területén végzett munkájáért.

Nádas Editnek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága pályázatkezelési ügyintézőjének, az erdészeti ágazat támogatási pályázatainak kezelése során végzett munkájáért.

Nagy Bozsoky Péternek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság erdő-főfelügyelőjének, az Erdészeti Szakigazgatási Rendszer moduljainak működtetése, és az erdőtelepítések ellenőrzése terén kifejtett tevékenységéért.

Dr. Sárvári Jánosnak, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége ügyvezető elnökének, az uniós vidékfejlesztési támogatások erdészeti jogcímeinek hatékony működtetése érdekében végzett munkájáért, a minisztérium és a magán-erdőgazdálkodói szektor közötti hatékony együttműködés kidolgozásáért, folyamatos fejlesztéséért.

Szepesi Andrásnak, a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály erdővédelmi és erdészetpolitikai referensének,
az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság erdő egészségi monitoring rendszer és a FAO Erdőleltár működéséhez szükséges magyar javaslatok kidolgozásáért, nemzeti szintű koordinálásáért, aki később veszi át az oklevelet.

Turai Zsoltnak, a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága erdőtervezőjének, erdőtervezői és erdészeti igazgatási területen végzett kiváló munkájáért.

Az ünnepség záróaktusaként Zambó Péter az Országos Erdészeti Egyesület elnöke átvette Fazekas Sándor minisztertől az OEE és a VM között létrejött stratégiai partnerségről szóló okmányt.

További képeket galériánkban nézhet meg a szövegkapcsolóra kattintva.

 

Forrás: erdo.kormany.hu

Fotók: Nagy László

Hírszerkesztő: Nagy László