"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdész kitüntetettek március 15-i nemzeti ünnepünk és az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából

Erdész kitüntetettek március 15-i nemzeti ünnepünk és az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából

Az országos járványügyi helyzet miatt idén elmaradtak a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott állami, minisztériumi, illetve a március 21-i Erdők Nemzetközi Napja alkalmából adományozott minisztériumi szakmai kitüntetések átadó ünnepségei. Az erdész kitüntettek névsorát a Magyar Közlönyben és az Agrárminisztérium honlapján megjelentek alapján közöljük. A díjak tényleges átadására tervezetten a járványügyi vészhelyzet feloldása után kerül sor.

Március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a köztársasági elnök a Soproni Parkerdő fejlesztése, valamint a Soproni-hegység fenyveseit érintő szúkárosodott területek újraerdősítése érdekében végzett eredményes munkája elismeréseként dr. Jámbor László, a soproni TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója részére Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozott.

Március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a köztársasági elnök az erdőművelés iránt elkötelezett, az erdővel kapcsolatos tudományos és gyakorlati kutatásokat is segítő és inspiráló szakmai pályája elismeréseként Keszi László, a Mecsekerdő Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója részére Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozott.

Március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a köztársasági elnök a hazai vadgazdálkodás területén több évtizede elhivatottan végzett munkája elismeréseként Baráth Béla Olivér hivatásos vadász, a Nyírerdő Zrt. Gúthi Erdészetének munkatársa részére, Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozott.

Március 15-i nemzeti ünnep alkalmából  a köztársasági elnök a pénzügyi-számviteli területen folytatott több évtizedes, példaértékű munkája elismeréseként Fiedler Gáborné, a Pilisi Parkerdő Zrt. főkönyvelője részére, Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozott.

Március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a köztársasági elnök börzsönyi és cserháti vadgazdálkodás területén folytatott négy évtizedes, magas színvonalú munkája elismeréseként Guzsik Alfréd, az Ipoly Erdő Zrt. fővadásza, az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest megyei Területi Szervezetének hivatásos vadász-alelnöke részére, Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozott.

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója, illetve az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából az Agrárminiszter kitüntetéseket adományozott az erdészeti szakemberek munkájának elismeréseként.

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója, március 15-e alkalmából:

Az Agrárminiszter a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj címhasználat meghosszabbításáról szóló oklevelet adományozott

A Mecsekerdő Zrt. részére. A vállalat 2016-ban pályázta meg és nyerte el a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat. Tevékenysége erdészeti és egyéb erdőgazdasági tevékenység.

Az Agrárminiszter az  Életfa Emlékplakett Arany fokozatát adományozta:

Dr. Páll Miklós, a Zalaerdő Zrt. nyugalmazott erdőművelési osztályvezető-főmérnöke részére, több évtizedes innovatív erdőfelújítási, vadgazdálkodási munkájáért, a nagyüzemi csemetetermelés terén elért eredményeiért.

Az Agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatát adományozta:

Eisenreich Jenő, a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. nyugalmazott vadászati és idegenforgalmi főfelügyelője részére, az erdő- és vadgazdálkodás területén végzett kiváló munkájáért, a természetes erdőfelújításokban elért eredményeiért.

Krójer Antal, az Északerdő Zrt. Bánhorváti Erdészeti Igazgatóságának nyugalmazott műszaki vezetője részére, a természetközeli erdőgazdálkodást szolgáló erdőművelési-fahasználati irányelvek és technológiák alkalmazása és fejlesztése terén végzett kiváló munkájáért.

Somlai Dénes, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, az erdőfelújítások, -ápolások, nevelővágások terén végzett munkájáért, a kötélpályás fakitermelési rendszer helyi bevezetéséért.

Szmetana Mihály, a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilisszentkereszti Erdészetének nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, közel öt évtizedes kimagasló szinten végzett erdőgazdálkodási tevékenységéért.

Az Agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata elismerést adományozta

Imre Ferenc, az IPOLY Erdő Zrt. nyugalmazott kereskedelmi vezetője részére, több mint négy évtizedes kiemelkedő szakmai munkásságáért, innovatív vezetői tevékenységéért.

Kronekker József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója részére, közel négy évtizedes a fenntartható erdőgazdálkodás érdekeit szem előtt tartó magas színvonalú munkájáért.

Az Erdők Világnapja, március 21-e alkalmából

Az Agrárminiszter a PRO SILVA HUNGARIAE DÍJAT adományozta:

Ferenczy András, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának erdészeti főfelügyelője részére, a faanyag kereskedelmi lánc hatósági felügyeleti rendszerének kiépítésében és működtetésében végzett kiváló tevékenységéért, szakigazgatási munkájáért.

Jagicza Attila, a Bakonyerdő Zrt. üzemtervezési és szakfelügyeleti osztályvezetője részére, a gyakorlati erdőgazdálkodást, az erdőgazdálkodási tervezést és nyilvántartást megalapozó rendszerek minőségi fejlesztéséért, a jogalkotás terén végzett munkájáért.

Könnyű István, a Könnyű EBt. ügyvezető igazgatója részére, a magán erdőgazdálkodás alapfeltételeinek kidolgozásában, a szervezeti rendszer megalapozásában elért eredményeiért.

Dr. Lakatos Ferenc egyetemi tanár, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának intézetigazgatója részére, a hazai erdészeti felsőoktatás és kutatás terén elért eredményeiért, publikációs tevékenységéért.

Mergner Ulrich, a Bajor Államerdészet erdészetvezetője részére, az örökerdő-gazdálkodás alapjainak és az erdőgazdálkodásba integrált természetvédelem gyakorlatának oktatásáért.

Dr. Ódor Péter, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének osztályvezetője részére, elhivatott kutatói munkájáért, mellyel hidat képez a biológiai tudományok és az erdészeti gyakorlat között.

Az Agrárminiszter a PRO SILVA HUNGARIAE EMLÉKPLAKETTET adományozta:

László Diána, a Mocz és Társa Magánerdészet Kft. ügyvezető igazgatója részére, a magán erdőgazdálkodás alapjait meghatározó erdő ingatlan-nyilvántartási, számviteli és adózási feltételek területén végzett kiváló munkájáért.

Pintér Ottó, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. erdészeti igazgatója részére, a Zselic lenyűgöző bükköseinek természetes felújításában, az állományok gondozásában elért eredményeiért, társadalmi szerepvállalásáért.

Az Agráminiszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott:

Babos Imréné, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott készárutér-kezelője részére, a Pörbölyi Fűrészüzemben végzett lelkiismeretes munkájáért, munkaköri feladatain túlmutató tevékenységéért.

Gráczki Elemérné, a Zalaerdő Zrt. Nagykanizsai Erdészetének gazdasági vezetője részére, több mint négy évtizedes az erdőgazdaságot segítő gazdasági tevékenységéért, innovatív vezetői munkájáért, nyugdíjba vonulása alkalmából.

Horváth Mihály, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. erdészeti igazgatója részére, a Belső-Somogyi Homokvidék kocsányos tölgyes állományainak fenntartása, bővítése terén végzett kiváló munkájáért.

Kanyó Béla, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. faipari üzemvezetője részére, a bugaci raklapüzem három évtizedes eredményes vezetéséért, szakmai tevékenységéért.

Keczeli Zoltán, a Bakonyerdő Zrt. közjóléti létesítmény vezetője részére, sportszakmai, edzői tevékenységéért, a gyenesdiási lőtércentrum kialakításában végzett munkájáért.

Kiss László, a Pilisi Parkerdő Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, közel hat évtizedes erdészeti pályafutásáért, társadalmi szerepvállalásáért.

Kopcsjak János, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság mezőgazdasági erőgépkezelője részére, a természetvédelmi kezelések végrehajtásában, ezen belül több száz hektár erdő telepítésében, felújításában és ápolásában ellátott munkájáért.

Kovács István, a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. kerületvezető erdésze részére, a kunszentmártoni kerületben végzett tevékenységéért, a makkvetéssel történő erdősítésben vállalt újító szerepéért.

Liebhardt István, a Pilisi Parkerdő Zrt. pénzügyi és kontrolling osztályvezetője részére, az erdőgazdaság pénzügyi terveinek, az informatikai innovációs megoldásainak korszerűsítéséért.

Szalai Jenő László, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. nyugalmazott nehézgépkezelője részére, közel öt évtizedes a KEFAG erdőfelújítási és erdőtelepítési tevékenységét segítő magas színvonalú munkájáért.

Tóth Béla Ákos, az E-Erdészet Bt. ügyvezetője részére, számos innovatív erdészeti és faipari informatikai program és mérőeszköz kidolgozásáért.

Varga Ervin Bertalan, a Pilisi Parkerdő Zrt. nyugalmazott erdésze részére, több évtizedes elhivatott szakmai munkájáért, az erdészetet segítő önkéntes tevékenységéért.

Dr. Varga Gyula, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője részére, elhivatott, innovatív szakmai tevékenységéért, kutatói munkájáért.

Forrás: Magyar Közlöny, Agrárminisztérium, OEE

Fotók: Mecsekerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László