"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Konferencia az erdei ökoszisztéma szolgáltatásairól

Konferencia az erdei ökoszisztéma szolgáltatásairól

Az MTA Pécsi Akadémia Bizottság Agrár Szakbizottságának Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága november 18-án a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében online konferenciát szervezett "A fától az erdőt, azaz erdeink ökoszisztéma szolgáltatásai" címmel.

A konferencia kiemelt célja volt, hogy az erdei ökoszisztémák működését, folyamatait, értékét különböző szakterületek művelőinek a szemüvegén keresztül szemléltetve rávilágítson erdeink komplexitására, a szakmai berkekben megszokottól eltérő nézőpontból.

Az előrejelzések alapján a jövőben fokozott igény fog jelentkezni az erdők által nyújtott ökoszisztéma szolgáltatások iránt, melyek egyes területeken fő szolgáltatási elemként jelenhetnek meg.

A rendezvényt Dr. Lénárd László az MTA Pécsi Akadémiai Bizottságának elnöke köszöntötte, majd Ripszám István a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója, a munkabizottság elnöke nyitotta meg. A program során hat előadó osztotta meg a hallgatósággal saját tudományterületének az erdei ökoszisztémákkal kapcsolatos ismereteit az erdő ökológiától kezdődően, az erdővédelmen, a földalatti gombákon és a növényi kommunikáción keresztül az ökoszisztéma szolgáltatások ökonómiai értékeléséig.

A konferenciát a Nemzeti Földügyi Központ VKK-2020-007 azonosító számmal akkreditálta, így az a rendezvényen résztvevő több mint 130 fő jogosult erdészeti szakszemélyzet számára 10 kreditpontot érő választható kiegészítő képzésnek minősült.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László