"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Korlátozások lépnek életbe a Gemenci erdőn a dunai árhullám miatt

Korlátozások lépnek életbe a Gemenci erdőn a dunai árhullám miatt

Víz alá kerül a Gemenci erdő jelentős része a várhatóan hosszan elnyúló árhullám miatt. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Gemenc Zrt. rendelkezései alapján a Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása. A kirándulók és az infrastruktúra védelmében a Gemenc Zrt. 2024. június 7-étől teljesen szünetelteti a vonatközlekedést az erdei vasúton. A vadállomány még nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok takarmánnyal való feltöltését. Az erdőgazdaság tájékoztatja a természetjárókat, hogy a túraútvonalak jelentős része sem használható.

Leáll a Gemenci Állami Erdei Vasút

2024. június 7-étől szünetel a menetrendszerinti vonatközlekedés a Gemenci Állami Erdei Vasút teljes szakaszán.

Víz alatt a turistautak

A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a Pörbölyi Titán (hazánk legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája), valamint az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakasza is járhatatlan.

Tilos a vízitúra – a már meghirdetett szervezett túrák is elmaradnak!

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Gemenc Zrt. rendelkezései alapján a Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása. A 2024. június 8-ára az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központja által meghirdetett kenutúra és a nemzeti park előre bejelentkezett csoportjai számára szervezett vízitúra is elmarad. Az árhullám elvonulásáig az Ökoturisztikai Központban szüneteltetik a túrahajó kölcsönzést is. A Gemenc Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a tiltást azért vezették be, mert a dunai mellékágakon az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyeztetik a vízen lévőket, valamint a menekülő vadállományt.

Forrás: Gemenc Zrt.

Fotók: Gemenc Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László