"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Környezettudatos erdészeti központ Csehországban

Környezettudatos erdészeti központ Csehországban

A Kloboucká lesní erdészeti vállalat elkötelezett a fenntartható erdőgazdálkodás mellett. A cég új székháza az általuk vállalt küldetést igyekszik építészeti nyelven és eszközökkel kifejezni, egyszerre merészen újító és hagyománytisztelő. A Mjölk architekti egy ősi szerkezetet, a háromszög alakú fedélszéket transzformálta és értelmezte újra az épület megalkotása során.

A klímaváltozásnak köszönhetően az erdőgazdálkodás nagy változásokon megy keresztül napjainkban. A Kloboucká lesní elkötelezte magát az innovációk mellett. Az új székház rugalmas kialakítása lehetővé teszi a kreatív munkát, a kutatást és a fejlődést. Az épület egyetlen hatalmas tető, amelynek szerkezete egyben az épület külső héja is, így a beltér szabadon alakítható.

A hagyományos forma – a háromszög alakú tetőzet – a legkorszerűbb technológiával valósult meg, zöld környezetben. A teherhordó szerkezet kizárólag helyben kitermelt fából készült. A fa az egyik legősibb építőanyag, a feldolgozása viszont korszerű technológiával történik. A cég legfontosabb terméke a ragasztott fatartó, a szerkezet ebből készült. A háromszög alakú keretek a hagyományos lakóház formáját idézik, de méretben megnövelve és megsokszorozva a fedélszék ősi motívuma nagyvonalú középületet eredményezett.

Az épület oromzatával a város és az érkezők felé fordul. Méretében a telep többi csarnokához igazodik, de mögötte a távolban felsejlenek a környező hegyek. A ragasztott fa tetőszerkezet beton cölöpökre támaszkodik és acél merevítéssel készült. A fát a környékbeli erdőkben termelték ki, és az építés helyétől párszáz méterre munkálták meg, így az építés ökológiai lábnyoma minimális.

Az épület belterében fapanelek, üveg, és a kettő kombinációjaként kialakított akusztikus térelválasztók készültek. A padló csiszolt beton, az épületben látszóbeton födémekkel kombinálták a faszerkezetet. A gépészeti berendezéseket mindenütt látható módon helyezték el a fapanelekbe keret nélkül vágott nyílásokban. A legfelső szinten nagy nyitott teret alakítottak ki közös események számára. Az egyszerű geometriájú épület a korszerű technológia és a józan ész házasságának eredménye.

A környezettudatos megoldások az épület energiafelhasználását minimálisra csökkentik. Az esővizet nyitott tavakban tárolják, és a nyári hónapokban öntözésre és hűtésre használják. A napfény visszaverésével a vízfelület segíti a fény bejutását az épületbe. Az épületet és az egész területet központi kazánházból fűtik, ahol a fő tüzelőanyag a saját termelésű faapríték, így a telep teljesen független minden más üzemanyagforrástól.

Forrás: Octogon/Építészet, LINNA

Fotók: BoysPlayNice

Hírszerkesztő: Nagy László