"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megújítják a Kettős-Körös hullámtér egyik legszebb erdejét

Megújítják a Kettős-Körös hullámtér egyik legszebb erdejét

A Kettős-Körös hullámterében, a Békési duzzasztó alatt, az úgynvezett Békés 15C erdőrészben tavaly ősz óta nagy változásokat tapasztalhatnak az arra járók – nyilatkozta lapunknak Papp Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság erdészeti műszaki referense.

A Körösök hullámterének egyik legszebb nemes nyárasa elérte a vágásérettséget, ezért szakmai, társadalmi, hatósági szempontok alapján véghasználatra lett besorolva a harmincéves 10 hektáros állomány. A fakitermelés első üteme ősszel valósult meg a Kettős-Körös jobb partjának egy szakaszán. Ezt az öthektáros erdőrészletet még tavaly novemberben felújították.

Az erdőfelújítás során mintegy ötezer darab egyéves, nagy méretű olasz nyárfa gyökeres dugványt ültettek el úgynevezett gödörfúrásos eljárással az előzőleg kituskózott és tárcsával előkészített talajba. A nyárdugványok ültetése a közfoglalkoztatási program keretében valósult meg, a Kövizig gátőreinek és erdészeinek irányításával.

A tízhektáros erdőrészlet kitermelésének és erdőfelújításának második üteme – ugyancsak a Kettős-Körös jobb partján – idén januárban kezdődött, és még a tavasz során fejeződik be. A második ütemben levágott erdőrészlet felújítását – a korábbiakhoz hasonlóan – a vágásterület takarítását és a terület előkészítését követően, az őszi erdősítési szezonban végzik el. A felújított, úgynevezett tág hálózatú erdőrészek várhatóan újabb harminc évig biztosítják az árvizek biztonságos levezetését, és a hullámverés elleni töltésvédelmet.

Forrás: beol.hu

Szerző: Papp Gábor

Fotók: beol.hu

Hírszerkesztő: Nagy László