"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Közbirtokosságok és magánerdészetek érdekegyeztető fóruma zajlott a Székelyföldön

Közbirtokosságok és magánerdészetek érdekegyeztető fóruma zajlott a Székelyföldön

Közbirtokosságok és magánerdészetek vezetői számára rendeztek érdekegyeztető fórumot  Gyergyóremetén. A Székelyföldi Önkormányzati Tanács, valamint a környezetvédelmi minisztérium által szervezett eseményen fontos szakmai kérdéseket beszéltek meg, illetve ismertettek számos pályázati kiírást, továbbá az épülő liofilizálóüzemet is megismerhették a résztvevők.

Székelyföldi erdőgazdálkodással foglalkozó szervezetek vezetőivel egyeztettek egy sor aktuális kérdésben a remetei művelődési házban, hétfőn. A találkozón mindenkinek volt alkalma, hogy a legilletékesebbnek, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszternek feltegye kérdéseit. Sok témakört érintettek, sok kérdést tisztáztak.

– Mindig nagyon fontos begyűjteni a visszajelzéseket. Azért is szervezünk hasonló találkozókat, hogy valós problémákról kapjunk jelzést éppen azoktól, akik elviselői a minisztériumi döntéseknek, akik érintettek a pályázati kiírásokban – mondta el lapunknak a miniszter.

Az előadásokon elhangzott: 57 ezer hektár erdőt szeretnének telepíteni az országban, ebben a programban kedvezményezettek lehetnek a közbirtokosságok, főleg azokkal a területeikkel, amelyek után már nem kaphatnak APIA-támogatást. A széldöntések által okozott károkról elhangzott, úgy térítik meg ezeket, hogy teljes mértékben finanszírozzák az utólagos erdősítéseket.  Bemutatták a csemetekert-programot is, ennek kedvezményezettjei nemcsak a közbirtokosságok lehetnek, hanem magánszemélyek, cégek is.

A pályázati lehetőségek részletes ismertetésén túl a Remetén épülő liofilizálóüzem is szóba került, hiszen az alapanyagot az erdőkből is biztosítják majd. Mint elhangzott, nem kell rossz szemmel tekinteniük a nagyberuházásra a közbirtokosságoknak, hiszen kisebb üzemeik működését ez nem veszélyezteti. Tánczos Barna erről úgy vélekedett, a konkurencia csak segít jobbá válni az adott területen.

– Ez a beruházás óriási lehetőség Székelyföldnek, a térségnek. Arra biztatom azokat a közbirtokosságokat, amelyek már próbálkoztak ezzel, ne adják fel, mert a saját erőforrásainkkal mindig tudunk úgy gazdálkodni, hogy megéljünk a saját lábunkon, közbirtokosságként – fejtette ki Tánczos.

 A helyszínre is ellátogattak a fórum résztvevői, és megtekintették az üzemet. Kari András, a projekt szakmai vezetője részletesen ismertette a majdani, ott zajló folyamatokat, a berendezéseket. Mint elhangzott, az üzem várhatóan decemberben készül el, jövő év elején működni is kezdhet.

Barti Tihamér, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke szervezőként arra mutatott rá, 190 ezer hektár terület kezelői gyűltek össze Remetén megbeszélni a mindennapi gondjaikat, megismerni a támogatási lehetőségeket. Hasznos rendezvényt sikerült összehozni – vélekedett az elnök.

Forrás: hargitanepe.ro

Szerző: Barabás-Pál Hajnalka

Fotók: Keresztes Zoltán

Hírszerkesztő: Nagy László