"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Közösen tennének a Szentgáli Tiszafásért

Közösen tennének a Szentgáli Tiszafásért
A helyi önkormányzat, civilek és a HATESZ Egyesület kezdeményezésére már harmadik alkalommal szerveztek kerekasztal-beszélgetést a faluban. Az országos ritkaságnak számító Szentgáli Tiszafás érdekében megtartott összejövetelre meghívták az erdőgazdaság, a nemzeti park, a vadásztársaság, a település és a civilek képviselőit is.

A beszélgetésen szóba került, hogy a tiszafásban a legnagyobb kárt a vadak jelenléte okozza. A kiszorításuk a védett, bekerített területről nagy nehézséget okoz a vadásztársaság részére, a kilövésük pedig a jelenős turista forgalom miatt rendkívül balesetveszélyes lenne. Felmerült az is, hogy évtizedekkel ezelőtt fegyveres őr felügyelte a területet és talán egy ilyen személy alkalmazása napjainkban is sokat segíthetne, de ennek jelenleg nincsenek meg az anyagi feltételei.

A civilek jelezték, hogy aktívan szeretnék kivenni a részüket a tiszafás érdekében végzett munkákból, sőt akár tiszafa csemetéket is nevelnének, de mint kiderült ennek szigorú feltételei vannak. Az erdőgazdálkodó jelezte, hogy melyek azok a munkák a hatalmas területen, ahol szakirányítás mellett, szükségük lenne segítségre. A hatóságokkal egyeztetve, a Verga Zrt. munkatársai kidolgoztak egy munkatervet, amely már konkrét feladatokat határoz meg a közeljövőre nézve is, de ötéves időtartamban gondolkodik. Ebben leírták, hogy az érintett szervezetek milyen munkát végezhetnének a tiszafás állapotának javítása érdekében.

Szedlák Tibor a Verga Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese szerint hasznos volt a találkozó, az alapvető szakmai minimumokban megállapodtak és mindenki elfogadta, hogy mit kell csinálnia. A kerekasztal beszélgetés résztvevői legközelebb októberben találkoznak majd, addig mindenki elvégzi a most felmerült, őt érintő feladatait és azt remélik, hogy addigra sokat tisztul a kép a közös cél, a tiszafás megújítása tekintetében. Ennél jóval hamarabb, április 6-án, szombaton délelőtt egy szakmai nyílt napot tartanak a Szentgáli Tiszafásnál, amelyhez Bándról induló, vezetett túra is kapcsolódik majd.

Forrás: veol.hu

Szerző: Molnár Sándor

Fotók: Molnár Sándor

Hírszerkesztő: Nagy László