"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Apadnak a kutak a déli végeken

Apadnak a kutak a déli végeken
Az utolsó évtizedben a megyében hat aszályos év volt, és csak négy év volt, amikor úgy-ahogy kiegyensúlyozott volt a vízháztartás. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara somogyi tagozata adatokat kért a dél-dunántúli vízügyi szervektől. Huszonöt év méréseit kapták meg összesítve a Dél-Dunántúlról.

A vizsgálatban húsz dél-somogyi ásott kút adatait gyűjtötték össze Böhönyétől Lakócsáig. Nagybajomban, Kutason, Kiskorpádon, Segesden, Somogyszobon, Nagyatádon, Taranyban, Háromfán, Babócsán, Görgetegen, Csokonyavisontán, Barcson, Ladon, Szulokban és Darány végeztek vízszintméréseket, és feldolgozták a mérési eredményeket.

– Magam is láttam Mikében, ha nagyon aszályos év van, akkor szinte kiszáradnak az ásott kutak –mondta Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. – A tendencia a vízvesztés, és a vízszint csökkenését falun az átlagember is látja, mert a kutakban észreveszi, hogy nem a negyedik, hanem a hatodik tégla szintjére süllyedt a víz tíz év alatt.

A számok azt mutatják, hogy milliméterben mérhető a csökkenés, ám több évtized alatt ez akár centikké is összeadódhat. A helyzet még nem drámai, de a töretlen, folyamatos csökkenés nem jósol jót az elkövetkezendő időszakra.

– Lehetne mondani, hogy ez még nem katasztrófa, lesz majd egy csapadékos periódus, és akkor mindent elfelejtünk, de az a tapasztalat, hogy egyre ritkábbak a csendes, áztató esők – mutatott rá Tóth István. – Ehelyett, talán a klímaváltozás miatt, de gyakoriak az extrém, szélsőséges csapadékviszonyok, vagyis rövid idő alatt nagy csapadék zúdul a földre. Ez azonban nagy hullámban rövid idő alatt levonul.

Somogyban a levonuló árhullámok a Balaton vízgyűjtőjébe, a Drávába, a Kaposba vagy a Sióba juttatják a nagy mennyiségű csapadékot, ám Tóth István szerint ezt víztározókkal kellene megfogni, hogy eredményesen gazdálkodhassunk.

Sok helyütt az erdészek is vízkormányzást szeretnének, mert az erdőkben kiszáradtak a tocsogók. Az agrárkamara közös platform létrehozásával szakmai és tárcaközi egyeztetést kezdeményezett az Agrárminisztériummal és a vízgazdálkodásért felelős Belügyminisztériummal, hogy határozott lépéseket tegyenek a vízgazdálkodás területén.

A tavalyi ősz kifejezetten száraz volt, és a téli csapadék elmaradt: a mezőgazdaságban 100-150 milliméter csapadék hiányzik. Ha a száraz időszak folytatódik, a gazdák nehéz évnek néznek elébe 2019-ben.

Forrás: SONLINE

Szerző: Kovács Gábor

Fotók: SONLINE

Hírszerkesztő: Nagy László