"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Új kutató-és látogatóközpont a Nyugat-magyarországi Egyetemen

Új kutató-és látogatóközpont a Nyugat-magyarországi Egyetemen
Dr. Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese részvételével kettős épületavatási ünnepséget rendeztek a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni campusán: pályázati forrásból elkészült az egyetem látogatóközpontja, a Ligneum, valamint megkezdi tevékenységét az ugyancsak a botanikus kertben létrehozott Természeti Erőforrások Kutató Központ is.
 
A Nyugat-Magyarországi Egyetem infrastrukturális hátterének fejlesztésében nagy előrelépést jelentett a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében elnyert pályázat, a „Zöld Egyetem” program infrastrukturális feltételeinek megteremtése a Nyugat-magyarországi Egyetemen címmel. A projekt összköltségvetése 4.878.691.335 Ft, melyből 4.608.340.068 Ft támogatást nyújt az Európai Unió és a Magyar Állam. A beruházás négy várost érintett olyan területeken, mint laborok építése, felújítása és épületfejlesztések.

Sopronban a pályázati beruházás teremtette meg a Természeti Erőforrások Kutató Központ létrehozásának feltételeit (TEKK, angolul Natural Resources Research Center, NRRC). Ebben a nettó közel 4000 m2-es új épületben mintegy 80 új, vagy megújult laboratóriumi helyiség kapott helyet a teljesen felújított Tanüzem mellett. A pályázat keretében beszerzett nagyszámú, modern state-of-art műszer és kutatóeszköz hozzájárul az NRRC céljainak megvalósításához az oktatás, a kutatás- fejlesztés és innováció valamint az akkreditált vizsgálatok révén. Ez a kapacitás közép-és hosszútávon illeszkedik abba a térségi K+F hálózatba is, amely a Nyugat-Pannon Jármű-és Gépipari Centrum dinamikus fejlesztéséhez szükséges.

Komplex, tudományos-turisztikai létesítmény kialakítására törekedett az egyetem, amikor megépítettük a Ligneumnak elnevezett látogatóközpontot – mondta a sajtótájékoztatón prof. dr. Faragó Sándor, az NYME rektora. A látogatóközpontban így helyet kap az erdőt és a fatermékeket bemutató interaktív tájékoztatók mellett az egyetem, a tudományos élet népszerűsítése is. A központ célja, hogy egyedi és korszerű, kreatív módon mutassa be az erdőt, mint földünk legösszetettebb ökoszisztémáját, s az erdő- és vadgazdálkodás, valamint a természetvédelem szakterületét. A Ligneum a szeptember 28-i Kutatók Éjszakáján nyílik meg először a nagyközönség előtt.

A város nevében Fodor Tamás polgármester mondott köszönetet az építőknek és az egyetem vezetésének a létrehozott új központokért, amelyek egyrészt gazdagítják Sopron arculatát, másrészt a régió gazdasági környezetében tesznek jó szolgálatot. Ezt követően a rektor elismeréseket nyújtott át a zöldprogram sikeres közreműködőinek. A tudományos létesítményeket Henczel Szabolcs, az egyetem katolikus lelkésze áldotta meg.

Forrás:Effix Marketing Sajtóanyag, kisalfold.hu Kép:Effix,kisalfold.hu Szerk:Nagy L.