"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Láttatni a fától az erdőt

Láttatni a fától az erdőt
Hétvégén a Mecsekerdő erdészeti túrája a szentegáti erdőtömb hazánkban egyedülálló síkvidéki bükkös-kocsányos tölgyeseibe invitálta az érdeklődőket. A tavaly útjára indított interaktív erdészeti túrasorozat célja, hogy az erdőgazdálkodással kapcsolatos témák, az erdészek összetett munkája és az általunk kezelt erdők értékei személyes élményeken keresztül, közvetlen módon kerüljenek bemutatásra.
 
 
A Nyugat-Mecsekbe szervezett idei első kirándulást követően június elsején a Dráva-sík növényföldrajzi értékekben gazdag, páratlan szépségű erdeiben túrázunk. A résztvevők egy 1990 óta az erdőgazdálkodás alól kivont, kísérleti erdőrészletben nyerhetnek bepillantást az erdész szakma több évtizedet felölelő munkafolyamataiba, és annak eredményeibe.

A Dráva-sík hazánk egyik legszebb síkvidéki erdei életközössége. A bükk általában hegyvidéken megjelenő fafaj – így a gyertyánnal és kocsányos tölggyel elegyes síkvidéki erdők növényföldrajzi értelemben különlegességnek számítanak. Az állománynak nem csak a kora, a mérete is „kiemelkedő”, hiszen 25-30 méter magas katedrálisok között sétálhatunk. 

A kísérleti erdőrészletben a szakemberek különböző folyamatokat tudnak figyelemmel kísérni, például hogy meddig tartható fenn egészségesen egy fafaj. Egy tölgy vagy bükk „hivatalos” vágás­érett kora 100-120 év, ebben az erdőrészletben azonban 120-150 év körüli egyedek állnak, amelyek az évente rájuk rakódó fatömeg miatt gazdasági szempontból is egyre értékesebbnek számítanak. Az erdőgazdálkodás szempontjából az is lényeges kérdés, hogy mi számít ideális körülménynek az erdők természetes felújításánál. Mekkora legyen a kivágott lék területe, vagy mely fafajok segítik a felnövekvő csemetéket, hiszen a csemeték fejlődésénél különösen fontos a megfelelő fény és az árnyékolás.

Az itt zajló folyamatoknak köszönhetően már értékelhető adatok állnak rendelkezésre az erdészek számára arról, vajon meddig lehet egy fát egészségesen fenntartani úgy, hogy az csak a gazdasági értéke csúcspontján kerüljön majd kitermelésre. Ebből a felelős gazdálkodásból adódóan egy-egy öreg fa kivágása akár fedezheti az alatta felnövekvő erdő ápolási, nevelési költségeit. A túra szakvezetője a Mecsekerdő nyugalmazott főmérnöke lesz. Dr. Papp Tivadar megismertet bennünket a kísérleti erdőtömb történetével, a kezdetek, a jelenlegi állapot és a jövőbeni tervek mellett a térséghez fűződő erdőtörténeti érdekességekről is mesél majd.

A Sikotai vadászháznál tartott pihenőt a Mecsek Zöldút erdei harapnivalói fogják ízesebbé tenni, az erdei programot követően pedig Szente­gáton a gyönyörűen felújított Mária-kápolnát is megtekintjük. Az épület egyik érdekessége, hogy a budapesti bazilika mintájára tervezték, és kupolája a római Szent Péter bazilika kupolájának 1:7 arányú utánzata. A körülbelül öt kilométeres túra Szentegáton kezdődik, a jelentkezőknek ingyenes különjárat indul Pécsről. (8.30 Pécs, Domus parkoló különjárat – 9.15 Szigetvár, távolsági buszpályaudvar – 9.30 különjárat Szentegátra – túra – különjárat vissza Szigetvár – Pécs)

A részvételi díj 600 Ft/fő, ami tartalmazza az utazás, az erdei frissítők és a túravezetés díját. A június 1-jei részvétel jelentkezéshez kötött (terme­szetjaro@mecsekerdo.hu címen, jelezve hogy Pécsen vagy Szigatváron csatlakoznak a túrához), határidő: május 30. Esőnap: június 9. A túrasorozat következő útvonala a Kelet-Mecsekben vezet, augusztus 11-én az „Üveges hétvégével” összehangolva. Ezt követően október 5-én az Erdők Hetén a Tenkesen kirándulunk majd erdész szakvezetéssel.

Forrás: bama.hu

Fotók: bama.hu

Hírszerkesztő: Nagy László