2018. 09. 26. Ma Jusztina, Kozma, Damján névnapja van. Pontos idő: 09:32
Ágazati, szakmai hírek

A legkedvezőbb gazdasági kilátásúak között a vad- és erdőgazdálkodási ágazatok | 2017-05-26

Az MFB konjuktúra felmérés eredménye

Termelési oldalról valamennyi ágazatban élénkülés várható az idei évben, azonban jelentős szóródásra lehet számítani. A legkedvezőbb kilátásokkal az állattenyésztés, a vad- és erdőgazdálkodás, a villamosgép gyártás és járműipar rendelkezik a vállalatok válaszai alapján.

A Világgazdaságban tegnap jelent meg az MFB legfrissebb konjunktúra felmérésének eredménye, összefoglalása. Ennek lényege: idén tovább gyorsulhat a gazdasági növekedés: a cégek várakozásai évek óta nem tapasztalt optimizmust tükröznek a 2017-re tervezett hazai eladásokra vonatkozóan és az exportpiacok idei teljesítményével kapcsolatban is javuló tendenciával kalkulálnak a magyarországi vállalatok - derült ki az MFB felmérésének most közzétett adataiból. A beruházásokat a következő hónapokban várhatóan az újra szélesedő uniós források, a bővülő hitelezés és az erősödő beruházási kedv is fűti. Termelési oldalról valamennyi ágazatban élénkülés várható az idei évben, azonban jelentős szóródásra lehet számítani. A legkedvezőbb kilátásokkal az állattenyésztés, a vad- és erdőgazdálkodás, a villamosgép gyártás és járműipar rendelkezik a vállalatok válaszai alapján.

A termelési oldalt vizsgálva a vad- és erdőgazdálkodás, az állattenyésztés, a villamosgép gyártás és a járműipar ágazatok kilátásai kifejezetten kedvezőnek tűnnek 2017-ben. Ezzel szemben viszonylag mérsékelt növekedés várható a 60 pont alatti - azonban így is 50 pontot meghaladó, azaz élénkülést mutató - ágazatokban, így a bútorgyártás, a víz-, szennyvíz- és hulladékgazdálkodás, az oktatás és az egészségügyi, szociális ellátás ipar- ágakban. Utóbbi terület szereplői ugyanakkor relatíve kedvezően látják az üzleti környezet alakulását. A piaci kilátásokat tekintve az építőipar és a szolgáltató szektor vállalatai jellemzően optimistábbak a belföldi kereslet, a megrendelések és az értékesítési árak idei alakulását tekintve, mint a külpiacok várható teljesítménye kapcsán. Ezzel szemben az ipari szegmensben jellemzően a külpiaci várakozások bírnak nagyobb húzóerővel, mint a belföldi folyamatok.

Az agráriumot ilyen szempontból megosztottság jellemzi: a növénytermesztéssel foglalkozó vállalatok belföldi és külföldi várakozásai egyaránt visszafogottak, míg az állattenyésztés, a vad- és erdőgazdálkodás vertikumban optimizmus figyelhető meg. A szolgáltató szektorban a piaci várakozások erőteljesebben befolyásolják mind a beruházási, mind a forrásbevonási terveket, mint a másik két szektorban: a kedvezőbb piaci várakozással jellemezhető ipari ágazatokban a beruházási valamint a forrásbevonási szándék jellemzően erősebb, míg a másik két szektor ágazatai esetében gyengébb ez az összefüggés. Ez azt jelenti, hogy az év közben jelentkező piaci sokkokra jobban reagálnak rövid távon, azokhoz relatíve gyorsabban igazodnak a tercier szektor vállalatai beruházási és finanszírozási döntéseikkel, mint az agráriumban vagy az iparban, ahol a fejlesztési és forrásbevonási szándék kevésbé függ a piaci várakozásoktól.

A legkedvezőbb gazdasági kilátásúak között a vad- és erdőgazdálkodási ágazatok
Forrás: FATÁJ Online, Világgazdaság
Fotók: Világgazdaság
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése
Imperial22 futárszolgálat