"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Idén már nem levelesedett ki Lengyelország legöregebb tölgyfája

Idén már nem levelesedett ki Lengyelország legöregebb tölgyfája

Túlélt két világháborút, Lengyelország felosztását, a mongolok és a Német Lovagrend támadásait, de csak 6 évvel ezelőtt kezdett el romlani az állapota, amikor 2014-ben egy gyújtogatás során súlyosan károsodott a törzse. A tüzet követő évben csak az ágainak a negyedén hozott leveleket. Az erdészek mindent bevetettek, hogy valahogy megmentsék a fát, például öntözték a gyökereit, hogy enyhítsék az akkori aszályok hatásait.

2020-ban, 750 éve először nem rügyezett ki a fa, nem hozott új leveleket. A becslések szerint a tölgyfa a hetedik keresztes hadjárat idején (1248-1254) hajtott ki a délnyugat-lengyelországi Szprotawa erdőben, 28 méter magasra nőtt, a kerülete pedig 10 méteres lett. A tölgyfát "Chrobry"-nak, azaz vitéznek, vagy bátornak nevezték el Lengyelország első királyának, I. (Vitéz) Boleszlávnak a tiszteletére.

Habár a fa már elpusztult, még mindig a helyén áll. Szeretnék valamilyen formában megőrizni a tekintélyt parancsoló famatuzsálemet, ezért a korábbi években, amikor még lehetett, hajtásokat választottak le róla, hogy vegetatív szaporítással megőrizzék a fa genetikai örökségét.

Érdekesség, hogy 2004-ben egy erről a fáról származó makkot megáldott II. János Pál pápa, a makkből pedig fa lett, amiből még több fa lett, kb. 400 darab - ezeket pápai tölgyeknek nevezik Lengyelországban.

Forrás: index.hu

Fotók: notesfrompoland.com

Hírszerkesztő: Nagy László