"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Jelentősen átalakul a Szlovák Állami Erdészeti Vállalat, a LESY SR.

Jelentősen átalakul a Szlovák Állami Erdészeti Vállalat, a LESY SR.

A Szlovák Köztársaság Állami Erdészeti Vállalat szerkezeti átalakítása zajlik. Ennek következtében a tervek szerint az eddigi 23 területi igazgatóságukat 12-re csökkentik. Ez a karcsúsító intézkedés mintegy 4,6 millió eurós spórlást jelenthet évente.

A szervezeti struktúra megváltoztatását több mint 120 belső és külső tanácsadóból álló elemzőcsoportok értékelték. A fióktelepek száma a jelenlegi 23-ról 12-re csökken. A két szakosodott fióktelep (Forest Technology Branch Plant és OZ Semenoles) változatlanul megmarad. Az erdészeti igazgatóságok száma a jelenlegi 129-ről 93-ra csökken. A változások 2022. január 1-jétől alkalmazandók.

Ezekkel a lépésekkel szeretnénk elérni a vállalat gazdasági stabilizációját és biztosítani hosszú távú prosperitását. A külső műveleteket is meg kell erősíteni, és meg akarjuk teremteni a természetbarát erdőgazdálkodás szélesebb körű alkalmazásának feltételeit, mint az állam alapvető stratégiáját az erdőgazdálkodásban. Tisztában vagyunk azzal, hogy a társadalmi rend változik. Elvárható, hogy az állami vállalat érzékenyebben közelítsen a gazdálkodáshoz, de figyelembe kell venni a gazdaságosságot is, és fel kell ismerni, hogy ehhez több pénzügyi forrásra lesz szükség” – hangsúlyozta Kőszeghy Tibor, a Szlovák Köztársaság Állami Erdészeti Vállalatának főigazgatója.

A napokban az új igazgatóságok székhelyének kiválasztása kavart port. Az eddigi hat Kelet-Szlovákiában működő területi igazgatóságot három igazgatóság alá vonják. A döntés értemében ezentúl Varannóban, Eperjesen és Rozsnyón fognak székelni a keleti kirendeltségek.

A döntés a kassaiaknak már csak azért is meglepő, mivel az állami erdészet mintegy másfél éve több, mint egy millió euróért újította fel a város innovatív részén található székhelyét, de utolsó pillanatban úgy döntöttek, hogy Rozsnyóra költöztetik az intézményt. Másrészt a kassai területi igazgatóság dolgozói azért is kritizálják az utolsó pillanatban hozott változtatást, mert eredetileg fordítva volt tervezve, így azonban a keleti nagyvárosban dolgozók veszítik el munkájukat.

Az új szervezeti struktúra kiegyensúlyozottabb szervezeti egységeket biztosít. Jelenleg nagy különbségek vannak a kezelt területek között, jelenleg egy erdészeti igazgatóság 2 000-13 000 hektár erdőterületet kezel, és ezen változtatni kell. Egy fióktelep (OZ) 60-77 ezer hektár erdőterületen fog gazdálkodni, és az egy OZ-n belüli erdőgazdálkodási egységek száma nem haladhatja meg a 9-et. A karcsúbb struktúra az állami vállalat diverzifikációjának fokozatos növekedését is jelenti.

“A Szlovák Köztársaság Állami Erdészeti Vállalata kivételes helyzetben van, mert értékes és egyedülálló természeti kincseinkről gondoskodik. Erdőink nem csak az energia és az ipar megújuló nyersanyagaként szolgáló faanyag forrása. Emellett nélkülözhetetlen szerepet játszanak a táj vízmegtartásában, a CO2 megkötésében és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Ezért azt várom, hogy az állami vállalat sokkal érzékenyebb megközelítést alkalmazzon a gazdálkodásban, hogy az erdő minden funkcióját optimálisan betöltse. Az átszervezés célja, hogy működését úgy alakítsuk, hogy gazdaságilag stabil és jó munkaadó legyen, amely egészséges, az éghajlatváltozással szemben ellenálló gazdasági erdőt nevel” – mondta Samuel Vlčan, a Szlovák Köztársaság mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere.

Az állami vállalat egy új üzleti rendszert is kidolgoz, amely a fafelvásárlók számára világosan meghatározott szabályokon alapul. A több kritériumon alapuló kereskedési rendszer átláthatóan értékeli a vevőt, és a következő kritériumok alapján értékeli:

A fa értékelése és feldolgozottsági foka

A foglalkoztatás létrehozása és értékelése a régiókban

Az együttműködés története

Beruházások és az ügyfelek működésének korszerűsítése

Fenntarthatóság, ökológia és tanúsítási folyamatok

Az új üzleti stratégia figyelembe veszi a vállalat képességeit, tiszteletben tartja a fenntarthatóságot, az erdészeti hagyományokat és a környezetvédelmi elveket annak érdekében, hogy hosszú távon biztosítsa a vállalat egészének jólétét” – mondta Michal Demák, a vállalat kereskedelmi igazgatója.

Az állami vállalat célja, hogy az erdők gazdasági, ökológiai és társadalmi funkcióit a társadalom javára használja, a biológiai sokféleségre és az erdők egészségére összpontosítva, javítva az életminőséget, növelve a vidéki polgárok foglalkoztatását és jövedelmét.

Forrás: LESY SR, Gömörilap, FATÁJ Online

Fotók: www.mpsr.sk

Hírszerkesztő: Nagy László