"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Kutatók Éjszakáján nyitja meg kapuit a Ligneum

A Kutatók Éjszakáján nyitja meg kapuit a Ligneum

A Nyugat-magyarországi Egyetem Látogatóközpontja, a LIGNEUM szeptember 28-án, pénteken a Kutatók Éjszakáján nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. 

A családbarát intézménynek a megújult, információs táblákkal bővített Botanikus Kert ad otthont, amely már önmagában a felfedezés élményét rejti magában. A látogatók megismerkedhetnek a tíz karral rendelkező egyetem sokszínű kínálatával, szakjainak specialitásaival, hallgatói munkáival, oktatók-hallgatók sikereivel. Az élményeket nyújtó kiállítói területen és a helyszínen szervezett kisebb-nagyobb rendezvényeken kiemelten az erdővel és fával kapcsolatos releváns ismereteket szerezhetik meg a látogatók.

A központ célja, hogy egyedi, korszerű, kreatív módon mutassa be az erdőt, mint Földünk legösszetettebb ökoszisztémáját, ugyanakkor az erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás és természetvédelem tárgyát. Az erdő alkotóelemeinek interaktív bemutatásán kívül külön hangsúlyos a benne zajló ökológiai, gazdálkodási folyamatok bemutatása, modellezése. Interaktív módon láttatják a faipari termékeket, a faanyagot, mint az egyik legsokoldalúbb, legkörnyezetbarátabb alapanyagot, megújuló energiaforrást. Mindez faépítészeti stílusok, makettek, különleges fák és fatermékek a világ minden tájáról, fajátékok, a fában rejlő végtelen lehetőségek bemutatásával ölt testet.

Főbb állomásai:

  •  Fák élete” - interaktív növényélettani, szervezeti, ökológiai és klíma bemutató
  • „Erdőtől a fűrészüzemig” - interaktív terepasztal
  • „Erdő és vad” - vadgazdálkodás és vadászati bemutató
  • „A magyar erdők világa”
  • Különleges fatermékek
  • A faanyag meghökkentő műszaki tulajdonságainak interaktív bemutatása
  • „A fa új életei” - interaktív faanyag felhasználási bemutató, a faanyag sokoldalú hasznosíthatóságának bemutatása több állomáson, faépítészet, bútorok, hangszerek, játékok.
  •  Fűrészmalom, gatter modell, a rönkfák felvágásának bemutatása

  •  Különleges fák az erdőben

  •  A csodálatos fa

Érintőképernyős információs eszközök segítik az ismeretszerzést: a szakmai anyagoktól kezdve az érdekességeken, játékos tananyagokon és bemutatókon keresztül minden érdeklődő tudása bővülhet.

A fejlesztés európai uniós támogatással – A „Zöld Egyetem” program infrastrukturális feltételeinek megteremtése a Nyugat-magyarországi Egyetemen című projekt keretében (TIOP-1.3.1-07/2/2F-2009-0008) – zajlott. Az említett pályázat lehetőséget teremtett a Látogatóközpont mellett a korszerű eszközökkel felszerelt Természeti Erőforrások Kutató Központ létrehozására Sopronban, Tudástranszfer központ létrehozására Győrben és eszközfejlesztésekre, laboratóriumkorszerűsítésre Mosonmagyaróváron és Szombathelyen.

Az egyetem vezetésének céljai között az is szerepelt, hogy előadásoknak, kiállításoknak, tréningeknek, rendezvényeknek is megfelelő teret alakítsanak ki a Látogatóközpontban.Az első rendezvény az épületben a nemzetközi, 5. Lombosfa Konferencia („Hardwood Science and Technology”) volt 2012. szeptember 10-11-én.  A konferencia teljes helyszínét a Ligneum biztosította. A 12 országból érkezett előadók és résztvevők együttes véleménye az volt hogy, európai színvonalú, 21. századi létesítmény született. Szívesen visszatérnek családjukkal, kollégáikkal és viszik az egyetem és a létesítmény jó hírét országukba.

Kapcsolódó korábbi híranyagunk:Új kutató-és látogatóközpont a Nyugat-magyarországi Egyetemen

Forrás:NYME Sajtóközlemény, EFFIX Marketing