"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Lombkorona tanösvényt adott át a KAEG Zrt Pannonhalmán

Lombkorona tanösvényt adott át a KAEG Zrt Pannonhalmán

A világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság környezete egy új látványossággal bővült. Nagycsütörtöktől a fák lombkoronája felett is sétálhatnak azok, akik ellátogatnak Szent Márton-hegyére.

A Boldog Mór kilátó, és az azt övező erdei tanösvény mellé lombkorona tanösvényt épített a Monostort övező parkerdőben a Kisalföldi Erdőgazdasági Zrt.. A 80 méter hosszú és 14 méter magasságban lévő, halat formázó attrakció kilátópontként is funkcionál, és kerekesszékkel is bejártató.

A nagycsütörtöki ünnepélyes avatáson Orbán Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója többek között arról beszélt, hogy aki felsétál a tanösvényen, az gyönyörködhet a panorámában, az alant elterülő kisvárosban, a sokorói dombokban, a halastavakban, az apátság jellegzetes épülettömbjében. „Aki a különleges séta során beszívja az erdei levegőt, az biztosan jobban ügyel majd arra, hogy mindez a szépség így is maradjon. Nem szemetel, nem rombol, nem árt, hanem megőriz, vigyáz, ápol és épít inkább.” A vezérigazgató hangsúlyozta, a lombkorona tanösvény megépítésének az volt a célja, hogy még vonzóbbá, változatosabbá tegyék a domb turisztikai kínálatát, valamint a látogatóknak a lelki feltöltődés mellett, aktív fizikai tevékenységgé és szellemi kalanddá is váljon a pannonhalmi kirándulás.

Kara Ákos államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, a beruházás azért is fontos a térség életében, mert minden korosztály számára kínál kikapcsolódási lehetőséget. Pannonhalmán mindig valami jó dolog történik, így lesz ez a jövőben is, hamarosan megkezdődik egy tanuszoda építése és jelenleg több, mint 5 milliárd forint értékben folynak értékteremtő beruházások – mutatott rá a politikus.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter avató beszédében hangsúlyozta, fontos hogy értsük és lássuk a természetet avatott módon. Az erdőgazdaságok az elmúlt években sokat tettek azért, hogy az emberek megismerjék az erdők világát. 2010-ben a kormány célul tűzte ki, hogy a magyar erdők bejárhatóak, megismerhetőek legyenek. A Kisalföldi Erdőgazdaság is olyan fejlesztéseket hajt végre, amely bemutatja a hegy élővilágot, a dombvidék szépségeit, a növények értékeit, mindezt a legmodernebb megoldásokkal. A KAEG 900 millió forint értékű fejlesztést hajtott végre az elmúlt időszakban, ebből 63 millió forintba került a lombkorona tanösvény és a hozzá vezető utak kiépítése.

Hortobágyi Cirill, a napokban megválasztott új pannonhalmi főapát első hivatalos eseményén örömét fejezte a fejlesztés kapcsán. A hely a természetet mutatja be azok számára, akik ide látogatnak. „A természet pedig, ha figyelő füllel, halló szívvel vagyunk iránta, a Jóistenhez, az alkotóhoz visz bennünket közelebb.”

Forrás: gyorplusz.hu

Szerző: Földvári Gabriella

Fotók: Marcali Gábor

Hírszerkesztő: Nagy László