"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Lopják a vadvédelmi rendszereket

Lopják a vadvédelmi rendszereket

Az utóbbi időszakban óriási méreteket öltött a Zalaerdő Zrt., illetve a földhasználók területein a villanypásztor-berendezések, akkumulátorok eltulajdonítása, de a tolvajok bizony, nem kímélik a vadvédelmi rendszerhez tartozó vezetékeket és karókat sem. Ezért a cég mostantól egyedi, kitörölhetetlen jelöléssel látja el a rendszerek minden egyes elemét, a jeladótól a napelemen, az akkumulátoron át a vezetékekig.

– A Zalaerdő Zrt. egyrészt a saját területein, a makkvetések, erdősítések, friss ültetések, másrészt a mezőgazdasági földhasználók területein, az ő növényeik védelmében épít ki elektromos vadvédelmi rendszereket, köznyelven villanypásztorokat – bocsátotta előre Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója. – Sajnos, az utóbbi időszakban egyre többször kell azzal szembesülnünk, hogy a villanypásztor egyes elemeit, a leggyakrabban magát a jeladó berendezést, illetve az áramforrást biztosító akkumulátort ismeretlenek ellopják. De nem kímélik az elkövetők a vezetékeket és a karókat sem, bár ezek nem annyira népszerűek, mert az eltávolításuk relatíve sok időt igényel.

Csak tavaly 30 esetünk volt, ami azt jelenti, hogy egész évben 30-40 jeladó készüléket, illetve akkumulátort, vagy napelemet loptak el. A Zalaerdő sérelmére elkövetett vagyon elleni bűncselekmények közt ez teszi ki a legnagyobb esetszámot, gyakoribb, mint a falopás – vette át a szót dr. Páll Miklós, a cég ellenőrzési osztályának vezetője. – 2017-ben a vagyon elleni kárunk összege 4,6 millió forintra rúgott, ebből 1,2 millió keletkezett a villanypásztorok eltulajdonításából. Az összes káresemény 45 volt, ebből 30 a villanypásztorlopás.

Azt már ismét Rosta Gyulától hallottuk: az érem egyik oldala csak a berendezés eltulajdonítása és az abból származó anyagi kár. Nem kevésbé fontos költségvetési tényező az sem, amikor a villanypásztor kiiktatása során a beszabaduló vad károkat okoz a védendő növénykultúrákban. Ilyenkor a kár miatt szintén a Zalaerdőnek Zrt.-nek kell helytállnia.

– Ezért azt kérjük az érintett földhasználóktól, rendszeresen ellenőrizzék a villanypásztor-rendszerek működését, sértetlenségét – jelezte a vezérigazgató. – Mi magunk pedig a jövőben egyedi gyártású és speciálisan a Zalaerdő számára megjelölt, adott esetben jeladóval is ellátott alkatrészeket használunk fel a vadvédelmi rendszerek kiépítéséhez. Ez azt jelenti, hogy az eltulajdonított jeladó berendezést, vagy akkumulátort nem lesz könnyű értékesíteni a piacon, hiszen első pillantásra kiderül, honnét származik.

Forrás: zaol.hu

Szerző: Horváth-Balogh Attila

Fotók: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Hírszerkesztő: Nagy László