"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

2021-ben dr. Magas Lászlót választották Sopron díszpolgárának

2021-ben dr. Magas Lászlót választották Sopron díszpolgárának

November 25-i csütörtökön ülésén Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése döntött a 2021-es esztendő kitüntetettjeiről. Sopron város díszpolgára dr. Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke lesz.

1971 decemberétől a Veszprémi Erdőrendezőség erdőrendező mérnöke. Az Erdőrendezőségek Műszaki Irodájának fejlesztése nyomán az általa készített üzemterv (Devecseri Erdészet) az országban az első, amelynek feldolgozása számítógéppel történt. Az itt szerzett szakmai ismeretekkel felvértezve 1973 szeptemberétől az Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőrendezési Tanszékének tanársegédje, majd adjunktusa. A dendrometria és erdőrendezéstan elméleti és gyakorlati oktatásában és kutatásában vett részt.

1977-ben Rendszerszervezői diplomát (580/77) szerzett, 1983-ban erdőrendezés témakörben doktorált.Fakultatív tantárgyként ő kezdte oktatni a számítástechnikát, e tárgykörben egyetemi jegyzetet írt.

A 80-as évek végétől a társadalom politikai átalakításának aktív szereplője. Az egyetemen kezdeményezte a vancouveri diplomák honosítását. Az MDF Erdészeti és Vadászati Szakértői Körének egyik vezetőjeként e témához kapcsolódó kormányzati és parlamenti anyagok törvényi előkészítésében vett részt.

1990-től 2019 novemberéig Sopron Megyei Jogú város önkormányzati képviselője. A Közép-európai politikai változások egyik meghatározó, elindító eseményének a Páneurópai Piknek megszervezője és főrendezője.

1992-től 2009-ig, nyugdíjba vonulásáig a Kisalföldi Erdőgazdaság vezérigazgatója. Feladata volt a részvénytársasággá alakulás levezénylése. A veszteséges gazdaságból – munkatársaival – szakmailag elismert, eredményes gazdaságot hozott létre és hagyott örökül utódainak.

Nagy kihívás volt a Duna elterelése után a Szigetköz erdeinek megóvása a tartamos erdőgazdálkodás biztosítása. A vadászati jog esetében – kemény harcok árán – sikerült a működési területén az állam érdekeit megvédeni a magánérdekekkel szemben. Közjóléti szerepvállalásai közül fontos megemlíteni az erdei iskolai hálózat kiépítését (Ravazd, Göbösmajor) és a Győri Tanítóképzővel közösen beindított erdőpedagógiai képzést.

A millennium évében kezdeményezésére erdőgazdasága Győr-Moson-Sopron megye szinte valamennyi településének (168) maradandó, méltó emléket, egy Millenniumi keresztet adományozott.

Az Erdészeti Egyesület tagjaként kezdeményezője volt az Erdészcsillag Alapítvány létrehozásának, majd annak kuratóriumi tagja volt 2020-ig.

Az agrárkamara választott bírája 2009-ig. A Páneurópai Piknik’89 Alapítvány elnöke.

Főbb kitüntetései: A Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje (1999), Millenniumi emlékérem (2000), Apáczai Emlékérem aranyfokozat (2001), Pro Silva Hungarie díj (2009), Lackner Kristóf díj (2019).

Forrás: Cyberpress, SOE

Fotók: Leczovics Zsolt / cyberpress.hu

Hírszerkesztő: Nagy László