"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Magyarország támogatja a fenntartható és környezetbarát gazdálkodást

Magyarország támogatja a fenntartható és környezetbarát gazdálkodást

Az agroökológia egy új mezőgazdasági szemléletmód, amely komplex gondolkodást és összefogást igényel a jelen és a jövő természeti és gazdasági kihívásainak megválaszolásához.

Ezért a hasznos és harmonikus együttműködés érdekében az eddigi tapasztalatokat és a jó gyakorlatokat össze kell gyűjteni és minden gazdálkodó számára hozzáférhetővé kell tenni - egyebek mellett ebben is egyetértett José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) főigazgatója és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kétoldalú találkozójukon.

osé Graziano da Silva Fazekas Sándor támogatását kérte az agroökológia elveinek és gyakorlatának terjesztéséhez, mint mondta, úgy látja, Magyarország kiemelkedő érdeklődést mutat a tudományágak összefogását feltételező, azok tudásanyagát felhasználó, innovatív megoldások iránt. Az agrártárca vezetője és a FAO főigazgatója leszögezte: az együttműködés továbbfejlesztését mindketten fontosnak tartják, leginkább az ismeretanyag, a már meglévő tudás összefoglalását és a bevált gyakorlati megoldások népszerűsítését.

Fazekas Sándor tájékoztatta a FAO főigazgatóját arról, hogy Brüsszelben, a Közös Agrárpolitika 2020 utáni alakulásával kapcsolatos tárgyalásokon megpróbál majd érvényt szerezni az agroökológiai megközelítésnek, amely a fenntartható és környezetbarát gazdálkodást tűzi ki célként.

A főigazgató a FAO és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megrendezett Európai és közép-ázsiai regionális agroökológiai konferenciára érkezett Budapestre csütörtökön.

A tanácskozást követően a Szent István Egyetem Doctor Honoris Causa, tiszteletbeli doktori címet adományozott José Graziano da Silvának az intézmény Gödöllői Campusán. Az ünnepségen köszöntő beszédet mondott Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotók: Pelsőczy Csaba/FM

Hírszerkesztő: Nagy László