"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Májusban rendezik a XV. Erdészeti Világkongresszust Koreában - fókuszban az erdők új szerepköre

Májusban rendezik a XV. Erdészeti Világkongresszust Koreában - fókuszban az erdők új szerepköre

A XV. Erdészeti Világkongresszusnak a Koreai Köztársaság kormánya ad otthont 2022. május 2. és 6. között, a szöuli COEX Kongresszusi és Kiállítási Központban. A Kongresszus az egész világból egybe hívja az erdészeti ágazatban érdekelt feleket, hogy áttekintsék és elemezzék az ágazat előtt álló kulcsfontosságú kihívásokat és ezek megoldásának módjait.

A részvétel általában sokrétű, minden régióból és szektorból képviseltetik magukat; ideértve az állami és a magánszektort, a civil szervezeteket, tudományos vagy szakmai testületeket és erdészeti társaságokat, valamint azokat, akik egyszerűen csak törődnek az erdőkkel és a környezettel.

A WFC 2021 (2022-ben rendezik a világjárvány miatt) egyedülálló lehetőséget biztosít a globális erdészeti közösség számára, hogy mérlegelje a világ erdészetének helyzetét és jövőjét, különösen a COVID-19 világjárványból való kilábalás után, miközben törekszik a Fenntartható Fejlődési Célok elérésére.

A Kongresszus az erdők szerepének meghatározására fog összpontosítani a globális fejlesztési menetrendben (2030 Agenda) és más fontosabb megállapodásokban (Globális Erdészeti Célok, Párizsi Megállapodás, 2020 utáni globális biodiverzitási keretrendszer), és meghatározza azokat a kulcsfontosságú intézkedéseket, amelyeket be kell vezetni.

Az erdészeti ágazat alkalmazkodik az új valósághoz, és célja, hogy segítse a „jobb visszaépítést”. Az erdőknek a fenntartható fejlődésről szóló viták és döntések szerves részét kell képezniük, mert ez határozza meg a bolygó és az emberek egészségét, jólétét és stabilitását.

A Kongresszus az erdők és az erdészet minden vonatkozásáról szóló eszme- és tapasztalatcsere fóruma, amely nemzeti, regionális és globális szinten alkalmazható átfogó ajánlások megfogalmazásához vezethet. A Kongresszus időszakonként lehetőséget ad a szektor áttekintésére is, a trendek felismerése, a szakpolitikák adaptálása, a döntéshozók tudatosítása és a közvélemény befolyásolása érdekében.

Tekintettel a résztvevők magas számára (konferenciánként több ezren) értékes fórum az erdők szerepének erősítésére általában, valamint a kritikus környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések esetében, figyelembe véve a globális fenntartható fejlődési menetrendeket.

A Kongresszus nem kormányközi találkozó; nincsenek hivatalos országos küldöttségei. Az ajánlások végrehajtása azok dolga, akiknek ez a címzettje – többek között kormányok, nemzetközi szervezetek, tudományos testületek, erdőtulajdonosok –  sajátos körülményeik tükrében.

Az erdészeti ágazaton belüli, valamint az erdészeti ágazat és más ágazatok közötti tudáscsere minden ország számára előnyös. A tudományos és technikai vívmányok terjesztése, valamint a kongresszus által előmozdított emberi kapcsolatok hozzájárulnak az ágazat jobb globális megértéséhez.

A XV. Erdészeti Világkongresszus hivatalos honlapja a szövegkapcsolóra kattintva érhető el.

Forrás: WFC 2021

Fotók: WFC 2021

Hírszerkesztő: Nagy László