"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kiváló a makktermés a Mátrában

Kiváló a makktermés a Mátrában

Kiváló a makktermés az idén a Mátrában. Az erdők megújításának ez az alapja, ezért fontos, hogy a tölgy és a bükk egyaránt bőséges, jó minőségű makkokat produkáljon. Október végéig, még lombhullás előtt, közel 10 tonnát gyűjtenek a termésből, hogy facsemetéket neveljenek belőlük.

Különleges év az idei – mondja az erdészetvezető, ugyanis minden fontos fafajuk, a kocsánytalan tölgy, cser és bükk is nagyon jó makktermést hozott. Ez a jövő erdeinek záloga. (Az alábbi videólejátszó segítségével nézhető meg a Gyöngyös TV rövid hiradó riportja, 5:36-tól.)

 

– Azért nagyon fontos domb és hegyvidéki erdőkben a makktermés, mert az ottani őshonos fafajú állományok megújítása a makktermésre alapozva történik, az erdőgazdálkodók ezekben az erdőkben a lehulló makkból nevelik fel a következő erdőállományt. – mondta Dudás Béla, a Mátrafüredi Erdészet erdészetvezetője.

Az erdők megújításának alapja a makktermés – tette hozzá a szakember. Szerencsére az esős nyári időszakok kedveztek a bőséges termésnek, és a makk minősége, mérete is az átlagosnál jobb az idén. A vizsgálatok alapján a rovarfertőzöttség is kisebb.

A jó genetikai állományú erdőkben összesen 6-10 tonna kocsánytalan tölgy makkot szeretnének összegyűjteni október végéig, még lombhullás előtt.

Forrás: Gyöngyös TV

Fotók: videó: Gyöngyös TV

Hírszerkesztő: Nagy László