"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A MEGOSZ közleménye az akác védelmében

A MEGOSZ közleménye az akác védelmében

A magyar magánerdősök nagy örömmel, egyetértéssel olvasták Glattfelder Béla képviselő úr január 15-i, európa parlamenti felszólalását az akác védelmében. A magyar magánerdősök számára ez a fafaj nem csupán gazdasági, környezet- és természetvédelmi hasznai miatt fontos, de a magyar vidék "kenyéradó fájaként" sok tízezer erdészettel, mezőgazdasággal foglalkozó család megélhetésének záloga is, ezért a méhészekkel együtt a leghatározottabban tiltakozunk az ellen, hogy az akác termesztését uniós szinten bármilyen módon korlátozzák, vagy kizárják bármilyen támogatásból!

Az akác gyenge termőhelyeken is alkalmazható, gyors növekedésű, kiváló faanyagának pedig egyik legnagyobb felhasználási területe a mezőgazdaság.

Pótolhatatlan talajvédő, szélerózió elleni alkalmazása közismert. Az akácból készült magyar termékek keresettek és évi több milliárdos árbevételt, számos munkahelyet jelentenek. Ha az Európai Parlament rendelete az akácot is a veszélyt jelentő fajok közé akarja sorolni, akkor az hazánkra beláthatatlan, teljesíthetetlen és pénzben ki nem fejezhető mértékű kötelezettségeket jelentene. Ezért a MEGOSZ mindent megtesz azért, hogy az uniós döntéshozók minél szélesebb körét is tájékoztassuk, mert létkérdés, hogy egyoldalú vélemények alapján ne korlátozhassák ennek a rendkívül értékes fafajnak a további alkalmazását.

Korábbi kapcsolódó híranyagunk:Nem prefrálja az akác telepítést az idegenhonos özönfajokról szóló uniós szabálytervezet   

Forrás: OS/Országos Sajtószolgálat

Szerző: MEGOSZ

Hírszerkesztő: Nagy László