"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megújul két börzsönyi kisvasút

Megújul két börzsönyi kisvasút

A két legnépszerűbb, leglátogatottabb börzsönyi kisvasút, a 10 kilométer hosszú Királyréti Erdei Vasút és a 4 kilométeres Kemencei Erdei Múzeumvasút is megújul idén. A több szervezet együttműködésével megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a kirándulók kényelmesebben érhetik el úticéljukat.

A felújítás a hosszabb vonalon kezdődik: a királyréti sínpályát  átmenetileg felbontják, cserélik, korszerű keresztaljakat helyeznek el, az útátjárókat felújítják, javítják a vízelvezetést. A munka során a bontott sínpályát szakszerűen átválogatják és újra felhasználják. Az 1978-ban épült Királyréti Erdei Vasút pályája eredetileg bontott talpfákból készült, így elkerülhetetlenné vált a felújítás.

A pályaszakaszok felújítása mellett megújul a járműállomány is. Az elmúlt években több százezer utast kiszolgáló kocsik és a 66 éves gőzmozdony mellett a többi mozdonyt is felújítják. Az állomány két új, kerékpárszállító kocsival bővül, a jelentősen megnövekedett biciklis turizmus jobb kiszolgálása érdekében. Mindemellett a Pap-hegyi műhely épülete hőszigetelést kap, így a műszaki kiszolgáló személyzet is jobb körülmények között végezheti majd a munkáját.

A felújítás a Kemencei Erdei Múzeumvasút Kemence – Feketevölgyben folytatódik a meglévő, ma is üzemelő 4 kilométeres pályaszakaszon. A sínpálya cseréje mellett itt is felújításra kerülnek az átjárók és a vízelvezető rendszer, amelyet a korábbi évek árvizei rendszeresen megrongáltak, ezért van szükség az átfogó felújításra.

A munkálatok miatt előreláthatólag teljes pályazárra lesz szükség, várhatóan a tavaszi szezontól, de a felújítás megkezdéséig mindkét vonalon menetrend szerint közlekednek a vonatok. A Szob-Márianosztra-Nagyirtás-Nagybörzsöny kisvasútvonal a meghirdetett menetrendje szerint, zavartalanul üzemel.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Fotók: programturizmus.hu

Hírszerkesztő: Nagy László