"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megújult a bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola és a Hubertlaki Kulcsosház

Megújult a bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola és a Hubertlaki Kulcsosház

A Magas-Bakony térségében, népszerű szálláshely fejlesztéseket hajtott végre a Bakonyerdő Zrt., négy helyszínen, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program támogatásával. Jelentős beruházások között, teljesen megújult a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola épülete, és a Erdei Vándortábor legkedveltebb útvonalának egyik táborhelye a Hubertlaki Kulcsosház a környezettudatosság jegyében szigetszerű napelemes rendszerrel és a ház vízellátásának kiegészítését szolgáló fúrt kúttal bővült.

Zambó Péter az ünnepélyes átadón elmondta, az erdőgazdaságok ökoturisztikai fejlesztései mára nemcsak az ország minden térségét behálózzák, de alapvetően átalakították az erdei turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásokat is. Hozzátette, a cél az, hogy Magyarország páratlan természeti adottságait, gazdag élővilágát, szépséges tájait bárki felfedezhesse, legyen szó egynapos kirándulásról vagy hosszabb túráról, családi programról vagy iskolai kezdeményezésről. Az államtitkár kiemelte, ma már az ország minden pontján elérhetők a biztonságos, egészséges és változatos pihenési és kikapcsolódási lehetőségek – ráadásul megfizethető áron. Az elmúlt évek korszerűsítéseinek nemcsak idegenforgalmi céljai vannak: a modern, igényes szálláshelyek a környezeti nevelés szempontjából is fontos helyszínek.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy Bakonyerdő Zrt. erdei iskolái élen járnak a természet szeretetére történő nevelésben, amelynek keretében az erdőgazdasági cégcsoport intézményei évente százezer óvodást, alsó és felső tagozatos iskolást fogadnak. Kiemelte, a közel 100 millió forintból felújított Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola, illetve a Hubertlaki Kulcsosház is várja már a táborozókat.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos azt mondta, a legfontosabb feladat, hogy a fiatalok a virtuális világ helyett valós élményekhez jussanak. Tavalyi kutatási eredmények jelzik, a hazai nyaralások tervezésénél fő szempont az aktív pihenés. Fontos feladatunk, hogy gyermekeinket a virtuális világból visszahozzuk a valódiba, ehhez az szükséges, hogy a telefonos játékokkal versenyképes élményeket kínáljunk. A kormánybiztos többek között arról is beszélt, hogy mennyire fontos a szemléletformálás, példaként említette a Vándortáborokat, ahová közel 15 ezer gyereket várnak.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy azok a gyerekek, akik közel kerülnek a természethez, felnőttként is nagyobb eséllyel válnak aktív túrázóvá és sokkal tudatosabban vigyáznak a környezetükre.

Az ünnepélyes átadó során Varga László vezérigazgató kiemelte: fontosnak tartjuk az általunk kezelt állami erdők sokszínű bemutatását a kirándulóknak, ezért tudatosan alakítjuk közjóléti tevékenységünket. Kiemelt szerepet vállalunk a környezettudatos gondolkodás formálásában, a környezeti nevelésben, a természetvédelem erősítésében. Közjóléti feladataink magas szintű feladatellátását segíti erdei szálláshelyeink korszerűsítése is. A Bakonyerdő Zrt. vendég- és kulcsosházai, a kor elvárásainak megfelelő körülményekkel várják a vadregényes, természeti értékekben gazdag bakonyi tájakon az erdő- és természet kedvelőket.

A Gerence-patak völgyében megbújó 36 fő befogadására alkalmas vendégházként is működő Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola szálláshelyét és játszóterét az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. közreműködésével a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében kapott 57.441.091 forintos támogatással és 6.800.000 forintos önrész kiegészítéssel újította fel az erdőgazdaság.

Az ország számos pontjáról érkező baráti- és családi társaságok, erdei iskolás gyermekcsoportok által kedvelt, népszerű szálláshely fűtés- és energetikai korszerűsítésével elérendő legfőbb cél a vendégek igényeinek minél magasabb szintű kiszolgálása volt. A Társaság környezettudatosságának megfelelően az energiatakarékosság és költségcsökkentés jegyében, a korábbi cserépkályhás fűtési rendszer biztonságosabbá tétele, automatizálhatósága, az épület energetikai korszerűsítése homlokzati hőszigeteléssel, nyílászárók cseréjével, megújuló energia felhasználásával, hőszivattyús fűtés kiépítésével és a tetőn elhelyezett napelemrendszer segítségével valósult meg.

Új eszközök beszerzésére is sor került, a szobákban teljes egészében kicserélődtek a berendezési tárgyak, bútorok, az erdei iskolához kapcsolódóan bővültek a játszótéri elemek. Drótkötélpálya, csúszdával, mászófallal ellátott kéttornyú vár és háromüléses hintaállvány csábítja játékra a vendégként ide érkező gyermekeket, erdei iskolás csoportokat. Az erdőpedagógiai foglalkozások alkalmával használt eszközök egy része is kibővült.

A Téry Ödön Turistaház-fejlesztési program másik nagyobb megvalósult projektje a tizennyolc fő befogadására alkalmas Hubertlaki kulcsosház fejlesztése. Az épülethez kapcsolódó, 2019. április 8. – 2020. június 30. közötti időszakban lezajló fejlesztés, teljes költségigénye 25.998.000 Ft volt. A felmerült költséghez az AOFK 23.000.000 Ft támogatást adott. A fennmaradó összeget a Bakonyerdő Zrt. saját forrásból egészítette ki. A napelempark kiépítésének köszönhetően, megújuló energia felhasználása és a megtermelt energia tárolására kialakított akkumulátor rendszer biztosítja a folyamatos, egész éven át történő kihasználás lehetőségét. Az újonnan fúrt kút nagy biztonsággal biztosítja a tisztított víz folyamatos elérését. Az Ugod településhez közeli Hamuházi-réten, a Bakony rengetegében, festői környezetben megbúvó szálláshely garantált nyugalommal és egy rövid sétával elérhető Bakonyi Gyilkos-tó csodaszép különleges látványával várja a látogatókat.

A megvalósult fejlesztések révén, a Bakonyerdő Zrt. vendég- és kulcsosházai, erdei iskolája igazodni tudnak azokhoz - a használók által megfogalmazott -, már-már elvárt igényekhez, hogy a kényelem biztosítása mellett megmaradhasson az erdei élmény lehetősége is. A kor elvárásainak megfelelő körülmények várják a vadregényes, természeti értékekben gazdag bakonyi tájakon az erdők- és a természet kedvelőit.

Forrás: AM Sajtóiroda, Bakonyerdő Zrt.

Fotók: Fekete István/AM, Bakonyerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László