"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megújult a Rudolf-tanya a Mátra szívében - képgaléria, videó!

Megújult a Rudolf-tanya a Mátra szívében - képgaléria, videó!

A Rudolf-tanya immár múltjához méltó állapotban várja a Mátra vándorait, egy pályázatnak köszönhetően ugyanis egy 14 főnek szálláshelyet biztosító, s a kor igényeinek megfelelő épületegyüttes alakult ki a Mátra kerékpárút-hálózatának részeként.

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója beszédében szólt az erdőgazdaság ökoturisztikai fejlesztéseiről. Mint mondta, 2012-ben álmodtak egy nagyot, s kapcsolódva a kormány által meghirdetett Bejárható Magyarország Programhoz, lefektették az erdei ökoturisztikai hálózat alapjait a térségben. Ennek keretében 2014-ben megújult a Gyöngyössolymos külterületén lévő Mátravasút végállomása, a Szalajka-ház, felújították a fenyvespusztai szállót, s a Rudolf-tanyát is. Hozzátette: ezen fejlesztések is hozzájárulnak ahhoz, hogy a Mátrába látogatók komplex szolgáltatást kapjanak, s a családoknak aktív kikapcsolódás kínáljanak.vezérigazgató hozzátette: bízik abban, hogy ezzel a fejlesztéssel is hűek tudnak lenni szlogenjükhöz, mely úgy hangzik: Erdészek a jövő szolgálatában.

Dörnyei Kristóf, az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda koordinációs referense elmondta: 2018 óta 1 milliárd forint áll rendelkezésre hazánk turistaházainak fejlesztésére. 2022-ig 50 ház újul majd meg, ebből 7 az Egererdő Zrt. területén található.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott úgy fogalmazott köszöntőjében, a Rudolf-tanya immár múltjához méltó állapotban várja a vándorokat. Mint mondta, a turistaház sokkal több, mint egy kényelmes szálláshely a Mátra csodálatos ölelésében. A mai kor embere elszakadt a természettől, s mint minden turistaház, a Rudolf-tanya is egy esély számunkra és a következő generációk számára, hogy visszatérjünk a természet rendjéhez – fogalmazott.

Az ünnepségen elhangzott, hogy a parádsasvári Rudolf-tanya múltja szorosan összefonódik a Károlyi család munkásságával. Annak három nemzedéke – 1847-től 80 éven keresztül – volt tulajdonosa az úgynevezett Debrő-Parádi uradalomnak, amelyhez 20 000 kataszteri hold erdő, szántóföldek, a fürdőhellyé kiépített parádi birtok, a sasvári birtok és az üveggyár tartozott. Károlyi György és fia, Gyula szenvedélyes vadászok voltak. Az 1860-as években létrehozott vadaskertbe több vadászház épült, köztük a Rudolf-tanya is, mely Wenckheim Rudolfról kapta nevét, aki Károlyi Gyula jó barátja volt. Wenckheim gróf szintén nagy vadászszenvedélyű nemes úr hírében állt, aki szarvasokat telepítette be a mátrai vadaskertbe. A Rudolf-tanya a grófi birodalom államosítása után rögös úton került az erdőgazdálkodó vagyonkezelésébe, mely a századfordulóig még munkásszállóként funkcionált.

Az Egeredő Zrt. 2015-ben a kor igényeit kielégítő kerékpáros pihenőhelyet alakított ki, melegítő konyhával, nagy földszinti közösségi térrel, szabadtéri sütési-főzési lehetőséggel, de akkor még szálláslehetőség nélkül. A Téry Ödön program keretében aztán 16,5 millió forint beruházással, egy 14 fő részére szálláshelyet biztosító, s a kor igényeinek megfelelő komplex épületegyüttes alakult ki a Mátra kerékpárút hálózatának részeként.

Az ünnepélyes szalagátvágás után a szálláshely előtt egy cseresznyefát ültettek, mely a fiatalságba és a jövőbe vetett remény szimbóluma.

A rendezvényen készített további fényképek a Híralbumok képgalériában nézhetőek meg a szövegkapcsolóra kattintva!

Forrás: Kékes Online

Szerző: Korepta Lilla

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László