"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Mennyit ér egy fa?

Mennyit ér egy fa?

A legtöbben nem is gondolkoznak ezen. Pedig érdemes számszerűsíteni! A Magyar Faápolók Egyesületének célja, hogy egy egységes, könnyen alkalmazható számítási eljárást adjon a Felhasználó kezébe. Ez az eljárás a széles szakmai körben alkalmazott, azonban mára elavult, a dr. Radó Dezső által közzétett faértékszámítási módszernek újragondolt, kibővített, a jelenlegi törvényi kereteknek megfelelő változata.

Telefonos applikáció is elérhető, melynek segítségével a fa pontos értéke meghatározható. A faértékelés Magyarországon egyedülálló módszer, eltér az amerikaitól vagy a némettől. Míg a németek a faültetés, nevelés, ápolás költségeit összesítik, addig a magyarok a fák jószolgálatára helyezik a számítás alapjait, vagyis arra:

  • hogy a fa mennyi árnyékot ad

  • mennyi port köt meg

  • milyen a CO2 megkötése

  • mekkora a párologtatása

Mivel mindez a fa lombkoronájában történik, ezért lombkoronaegységet vesz alapul.  A forintosított érték azt jelenti, hogy mennyi pénzt kellene költeni egy faiskolában, ha adott fajtájú, korú, méretű fát szeretnénk faiskolában megvásárolni, pontosabban, mennyi kis fa lombfelülete pótólná az adott egyed lombfelületét.

A faértékszámításhoz szükséges minimális kertészeti ismeretek:

  • Fafaj/fajta beazonosítás – egyes fafajokon belül a kertészeti fajták, változatok értéke jelentősen eltérhet.

  • Fafaj/fajta alakismeret – a fafajra (fajtára, változatra) jellemző, egészséges koronaformához viszonyítottan kell megadni a korona állapotának jellemzését.

  • Élőhely ismeret – a fa igényeinek mennyiben felel meg az élőhely, ahol található – ismeretlen kor kiszámítása esetén szükséges.

  • Fa egészségi állapotát jelző tünetek ismerete

Az alkalmazás a fafaj, a fa méretei és állapotjelzője alapján kiszámítja a fa vagyoni értékét, valamint az egy éves asszimilációs időszakban végzett ökológiai szolgáltatásainak megközelítő értékét.

A Faérték alkalmazást, mely a szövegkapcsolóra kattintva éhető el, a Magyar Faápolók Egyesülete fejlesztette ki, a programot Schmiedl Balázs és Szaller Vilmos készítette.

Forrás: Magyar Faápolók Egyesülete

Fotók: peakpx.com

Hírszerkesztő: Nagy László