"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

65 hektáron ég a Bükk-fennsíkon bükk- és a fenyőerdő

65 hektáron ég a Bükk-fennsíkon bükk- és a fenyőerdő

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte, hogy több mint félszáz hektárnyi területen ég fenyő- és bükkerdő Miskolc külterületén, a Bükk-fennsíkon, Jávorkút közelében. Az MTI szerint a miskolci, a kazincbarcikai és a szerencsi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett már jó ideje dolgoznak a lángok megfékezésén, de újabb egységeket riasztottak.

Rinyu Zsuzsanna, a megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta: a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a miskolci, a diósgyőri, a tiszaújvárosi, a kazincbarcikai és a szerencsi hivatásos, valamint a mezőcsáti önkéntes tűzoltók több oldalról támadva próbálják eloltani a lángokat. A helyszínre tartanak az ózdi és az encsi hivatásos tűzoltók is. A rendőrség intézkedett az érintett útszakaszok lezárásáról.

Késő éjszakai órákra a katasztófavédelmi egységek körülhatárolták az erdőtüzet, ezzel megakadályozták a tűz továbbterjedését. 

Az erdőtűz Jávorkút felől az éjféli órákban érhette el a Bükk-fennsík keleti területét, melyet jól jelez egy bükki töbör mikroklíma megfigyelő hálózat műszereinek hőmérsékleti mérősorán látható, kiugró, majd 10 C fokot is elérő mértékű hőmérsékletemelkedés (Lásd alább a mérési grafikonon - Forrás: bukk.meteopont.hu).

   

A bükki klímakutató projekt munkatársa, Kerékgyártó Róbert szerint a tűzhöz legközelebbi állomás a Vörös-meteor töbörben van. Az állomás adatain az látszik, hogy erősen emelkedik a hőmérséklet, amit az okozhat, hogy a felerősödő szél segíti a tűz terjedését. Mint ahogy azt a szakember elmondta: azért tette nyilvánossá az adatokat, hogy segítsen – a probléma ugyanis az, hogy ez a töbör már konkrétan a Nagymezőn található.

A tűzoltók munkáját nagyban könnyíthette, hogy a térségben az érkező hidegfront hatására az éjszaka első felében zivatarendszer képződött, melynek intezívebb csapadéksávja, beágyazott záporgócai éjfél után átvonultak a Bükk-fennsík erdőtűzzel érintett keleti területei felett. Az erős szél ellenére remélhetőleg ezzel megakadályozva annak további terjedést.

Forrás: MTI, Katasztrófavédelem, MiNap.hu/Horváth Csongor

Szerző: Meteorológiai kiegészítő információk: Nagy László

Fotók: Horváth Csongor, Ábra:bukk.meteopont.hu

Hírszerkesztő: Nagy László