"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Természetesség visszaállítási kísérleti projktet indítana gazdasági rendeltetésű erdőkben az MTA

Természetesség visszaállítási kísérleti projktet indítana gazdasági rendeltetésű erdőkben az MTA

Egy kísérleti programban erdőgazdaságokban vadítanának vissza természetesebb, az őserdőkre jobban hasonlító területeket Magyarországon - írja az MTI. A természetes erdők és az őserdők amellett, hogy megőrzik a biológiai sokféleséget, a klímaváltozás elleni harcban is fontos szerepet töltenek be. 

Magyarországon is található egy nagyon kicsi "őserdőfolt". Kékestető északi oldalán terül el a fokozottan védett természetvédelmi terület, a Kékesi Észak Erdőrezervátum. Ez azt jelenti, hogy bizonyíthatóan nem, vagy nagyon kevés emberi hatás érte a területet - mondta Aszalós Réka erdőökológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa.

A kísérleti projekt során meglévő gazdasági tevékenység alatt álló erdőkből kiválasztanak területeket és elindítják azokat olyan irányba, hogy jobban hasonlítsanak az idős, őserdő jellegű területekre.

A visszavadítás során a fafajok sokféleségét, az erdő szerkezetének változatosságát állítják vissza. Egy természetes erdőben nagyon sokféle átmérőjű fa van, nem úgy mint egy gazdasági erdőben. Így a projekt során a fajok sokszínűségének visszaállítása mellett arra is törekszenek, hogy a fák kora változatos legyen és jelenjenek meg a holtfák is.

Sokan nem gondolnák, de a lábon álló holtfák, a kidőlt törzsek a jelentős élőhelyek közé tartoznak. A harkályok azonnal megtalálják a holtfákat és odúkat készítenek, az összes odúlakú lény ezekhez kötődik, be tudnak költözni ezekbe.

A természetes erdő és az őserdők úgynevezett hotspotok, megőrző helyei a biodiverzitásnak - magyarázta Aszalós Réka hozzátéve, hogy nagyságrendi különbség lehet a biológiai sokféleség tekintetében egy leegyszerűsített gazdasági erdő és egy természetes erdő között.

Emellett, mint mondta, ezeknek az erdőknek az ellenálló képessége, az immunrendszere is sokkal erősebb. Ezért a klímaváltozás ezeket az erdőket kevésbé érinti.

Minél természetesebb egy erdő, minél jobban hasonlít fafaj összetételében, szerkezetében ezekre az idős erdőkre, amelyek már rengetek évszázadot, évezredet túléltek, annál inkább meg tudjuk őrizni ezeket az utókornak - hangsúlyozta az ökológus.

Rámutatott arra is, hogy a klímaváltozás szempontjából nagyon fontos, hogy ezeknek az őserdőknek nagyon magas a szén-dioxidot megkötő képességük. Kutatók kimutatták, hogy még egy 400 éves erdő is a tárolás mellett folyamatosan köt meg szén-dioxidot. Az ökológus szerint a klímaváltozás szempontjából ugyanakkor nemcsak ezért fontosak az erdők, hanem azért is, mert árnyékolnak.

Forrás: MTI, index.hu

Fotók: Horváth Ferenc/MTA ÖKBI

Hírszerkesztő: Nagy László