"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Számonkérhető teljesítmény - megbecsült munkaerő

Számonkérhető teljesítmény - megbecsült munkaerő

A bér, a megbecsültség, a munkatársak, a tárgyi környezet, a változatos kihívások. Mindezen szempontok egyszerre határozzák meg az ideális munkahelyet. Példaadó cégeket, valamint munkavállalókat kérdeztünk meg a témában.

A pápai központú Bakonyerdő Zrt. a jó munkahely – követendő – mintapéldája. Varga László vezérigazgató úgy fogalmazott, csak akkor várhatják el, kérhetik számon dolgozóiktól a teljesítményt, ha feladataik elvégzéséhez biztosítani tudják az összes megfelelő feltételt. A 63 ezer hektár állami erdőterületet kezelő erdőgazdasági részvénytársaságnak 570 munkavállalója van, akik széles palettájú munkakörülmények között, irodákban, faipari üzemekben, erdőben dolgoznak.

Fontosnak tartja a munkavállalók megbecsülését, a versenyképes bért, és annak időbeni kifizetését. A helyi adók és bérjárulékok befizetését is határidőben teljesítik. Fizikai dolgozóik órabére 700-1600 forint között mozog munkakörtől függően. Erdészeik havi bruttó 250 ezer forintot keresnek, valamint évente ugyanennyi értékben új munkaegyenruhát vásárolhatnak. Erdőgondnokaik havi bére bruttó 340-380, erdészeti igazgatóiké 600-650 ezer forint. Továbbá terepjárót biztosítanak nekik, s a gépparkot folyamatosan frissítik. Kocsifutási költségeiket is megtérítik, átlagban havi 100 ezer forint értékben, fejenként.

A béren kívüli juttatásokról elmondta, dolgozóik hatféle csomagból válogathatnak. Például: évi bruttó 250 ezer forintos cafeteria, évi 6 köbméter illetményfa, Szép kártya. Irodai alkalmazottaik számára az alapbéren, a cafeterián és a munkaruhán túl eredményes évben bérkiegészítést is fizetnek.

Mint mondta, a pénz alapjában még nem jelenti azt, hogy valaki jó szájízzel megy be egy munkahelyre. A Bakonyerdő Zrt.-nél arra törekednek, hogy személyes, szinte családias munkakapcsolatok alakuljanak ki, dolgozóik az adott mikrokörnyezetben érezzék jól magukat, segítsék egymást, ugyanis a megfelelő emberi, illetve tárgyi környezet kialakítása lojalitást eredményez. Évente szerveznek kollektívaépítő, szakmai rendezvényeket, többnapos kirándulásokat, sportnapot. A legjobban teljesítő munkavállalóikat nívós díjakkal tüntetik ki, hölgy dolgozóikat nőnapon virággal köszöntik.

Forrás: veol.hu

Szerző: Laskovics Márió

Fotók: veol.hu

Hírszerkesztő: Nagy László