"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Muzsikaszó járta át a kecskeméti Nyíri erdőt

Muzsikaszó járta át a kecskeméti Nyíri erdőt
A Nyíri erdőben tartották a „Muzsikál az erdő” országos programsorozat nyitónapját szombaton. A rendezvény célja minden évben, hogy a zeneművészet és az erdei környezet erejével, harmóniájával a környezettudatos, fenntartható életvitelre buzdítsák a résztvevőket.

A Nyíri erdőben tartották az idén immár tizenötödik évfordulóját ünneplő Muzsikál az erdő elnevezésű, országos programsorozat nyitónapját szombaton. A Muzsikál az erdő a Hírös Városban című rendezvénynek a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által működtetett Vackor Vár Erdei Iskola adott otthont. A programsorozat célja évről évre, hogy a zeneművészet és az erdei környezet erejével, harmóniájával a környezettudatos, fenntartható életvitelre buzdítsák a rendezvény résztvevőit.

A főszerepben egész nap a muzsikaszó tündökölt. Először a Lóca Együttes interaktív zenés előadását tekinthette meg a természet lágy ölének közönsége. Majd a kecskeméti M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai adtak közös koncertet az árnyas fák alatt.

Kora délután a szervezők erdei sétára invitálták a látogatókat. A Nyíri erdőben tett kirándulás résztvevői az erdő történetével, növény- és állatvilágával ismerkedhettek meg Madácsi Sándor, erdészeti igazgató és Szabó Lajos, erdőmérnök, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke vezetésével.

– A Nyíri erdő Kecskemét legrégebbi és legnagyobb erdőtömbje. Az uralkodó fafaja a kocsányos tölgy. Az évszázadok alatt az erdőállomány jelentősen csökkent az emberi tevékenykedés következtében. Hogy a Nyíri erdő megmaradt, Kecskemétnek köszönhető, a város vigyázott rá. Azonban az erdő is vigyázott a város lakosaira, ugyanis nem egy esetben ide menekültek a különböző hadak elől: utoljára 1944-ben – fejtette ki Madácsi Sándor.

Szabó Lajos a kirándulás során az erdő érintésének fontosságát hangsúlyozta. – A környezettudatos gondolkodás egyik alapfeltétele, hogy ismerjük a természeti környezetet, mely körbevesz minket, és melynek mi is részei vagyunk. Megismerni pedig akkor tudjuk, ha fajszinten megtanuljuk az erdei életközösség részeit. Ehhez az kell, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljünk azokkal. Minden érzékszervünket be kell vetni – mondta, majd a séta minden résztvevőjét arra buzdította, hogy ne csak nézzék, hanem érintsék is meg az egyes növényeket, simítsák erezetüket, kérgüket hogy a kapcsolat valóban elmélyülhessen ember és természet között.

A séta sem nélkülözte a muzsikaszót, ugyanis a KEFAG Zrt. két munkatársa, Szabó Zsuzsanna és Bimbó Brigitta erdei nimfaként bukkantak fel váratlanul az erdő sűrűjében: gyönyörű népdalcsokraikkal elvarázsolták a túrázókat.

A sétát követően újabb koncertek várták a rendezvény résztvevőit immár a Millenniumi Hársfakörben. Fellépett többek között az In Medias Brass rézfúvós kvintett, valamint a Zoord és a Fonó zenekar. Koncertjeikhez szemet gyönyörködtető díszletet biztosított az erdő: a hársfavirágok aranyporként, szünet nélkül hullottak a fákról, és ringatóztak a szélben, mintha a muzsikaszó hallatán maga a természet is táncra kelt volna.

A programsorozat vasárnap Tőserdőn folytatódik. A rendezvény második napjának résztvevői többek között erdei rovarcsodákkal ismerkedhetnek meg Enyedi Róbert, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) zoológusának vezetésével. Majd kenutúrán vehetnek részt a Holt-Tiszán. A látogatókat délután a környezettudatosság jegyében szervezett, erdei divatbemutató várja. A főszerepet a rendezvény másnapján is a zene kapja: többek között a kecskeméti Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola ütős tanszaka, a Csörömpölők Együttes, Csík János és barátai a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral és a Kecskemét Táncegyüttes is lépnek majd fel Tőserdő faóriásai alatt.

A Muzsikál az Erdő programsorozat június 30. és július 8. között a Mátrában folytatódik majd, szeptemberben pedig Gyula és Nagyvárad térségében zárul.

Forrás: baon.hu

Szerző: Kóos Kata

Fotók: baon.hu

Hírszerkesztő: Nagy László